x

20. Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih“ i BHRT: Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportisti BiH

Fudbaler Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je ovo jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH.

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je ove godine zbog pandemije virusa korona emitovana iz A studiju BHRT-a bez prisustva publike na BHT1 i www.nezavisne.com. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, nošanja maski i držanja fizičke distance i ovogodišnja manifestacija Izbora najboljeg sportiste protekla je na vrhunskom nivou, te je samo potvrđeno da se radi o najrelevantnijem izbora ovakve vrste u BiH. I ovogodišnji izbor održan je uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Miralem Pjanić, fudbaler Barselone po prvi put u karijeri stigao je do ovog laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu sa Juventusom, te onda ispunio snove potpisavši za slavnu Barselonu.

"Hvala vam svima za nagradu sportiste godine, naravno da mi je vrlo drago što je dobio. Zahvaljujem se svima onima koju su birali kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona sa Juventusom, a prelazak u Barselonu je sigurno kruna moje karijere i nešto fenomenalno. Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imaće posebno mjesto u mojoj kući", kazao je Pjanić.

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH, Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci, Jusuf Nurkić.

Mairca Gajić, u nekoliko posljednjih godina je redovno ulazila u Top 3 najboljih sportistkinja, a ove godine je konačno dočekala da ponese titulu najbolje. Blistala je i ove godine na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu, Avenidu s kojom igra i Evroligu i osvojila Super kup Španije.

„Prije svega da se zahavlim svima onima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini, takođe hvala BHRT-i i „Nezavisnim novinama“, kao i žiriju koji me izabrao za najbolju sportistkinju BiH. Ova godina je skoro iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješma. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švajcarske i Estonije potvrditi plasman na EP. Idemo dalje, daćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju“, naglasila je Gajićeva.

U konkrenciji među tri najbolje sportistkinje bile su još i biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik. Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH koja grabi ga plasmanu na Evropsko prvenstvo. Poštujući sve mjere u cilju suzbijanja „zaraze“ virusa korona, „zmajicama“ je nagrada dodijeljena u dvorani, iz ruku proslavljene Razije Mujanović uručena je kapitenki, Milici Deuri.

"U ime ženske reprezentacije i svih djevojaka želim da se zahvalim „Nezavisnim novinama“, BHRT-u i žiriju na ovoj nagradi. Ovo će nam svakako biti podsrek za sve ono što nas očekuje naredne godine. Ova ekipama ima srca, ova ekipa zaslužuje ovu nagradu i ja se nadam da ćemo uz dvije pobjede potvrditi Evropsko prvenstvo i tamo predstaviti BiH na najbolji mogući način i učiniti sve Bosance i Hercegovce izuzetno ponosnim“, poručila je Deura.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Loje, selektora bh. košarkašica koji je na dobrom putu da nakon 22 godine odvede žensku selekciju na smotru najboljih Starog kontinenta.

"Zahvaljujem se Radio televiziji BiH i „Nezavisnim novinama“ na dodijeljenoj nagradi. Zahvalio bih se prije svega ovim djevojakama, jednoj sjajnoj ekipi koja je u ovoj teškoj godini, situaciji pandemije korona virusa uspjela da se skupi i odigra dvije utakmice. Pobjedom nad Švajcarskom ćemo uspjeti osvariti plasman na Eurobasket nakon 22 godine. Najveća zahvala ide mom timu“, rekao je Lojo po uručenju priznanja.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i supertalentovani teniser Marko Maksimović. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu titula pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi, Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta. Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna, Zdenku Jelić i Bošku Grubniću, te podshumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću. Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je atletičar Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca "Nezavisnih" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu, plivač Ismail Zulfić. Tako je 20. jubilarnim izborom spuštena zavjesa na sportsku priču u 2020. definitivno najtežu do sada. U muzičkom dijelu manifestacije nastupio je orkestar Muzičke produkcije BHRT.

Ovogodišnju manifestaciju 20. Izbor najboljeg sportiste BiH podržali su: "M:tel", "Dunav osiguranje", "Nova banka", "Šume Republike Srpske", "Elektroprivreda Republike Srpske", "Elektrokrokrjina", "Bema", "Bosnalijek" i "Lutrija BiH" .

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.