x

3 otoka na Mediteranu koja će zadovoljiti i najzahtjevnije turiste

Mallorca ima ponešto za svakog. Oni kojima plaža dosadi mogu posjetiti jedan od rijetkih europskih kružnih dvoraca, Bellver, koji datira još iz 14. stoljeća. Tu su i pećine, sela (Pollenca u kojoj se nalazi drevni rimski most, zatim selo Santani), ali i brojni planinarski putovi, kao i nezaobilazna klisura – Torrent de Pareis.

Svi ste čuli sigurno za Ibizu i njezine lude zabave, Mallorcu i njezine ljepote, a vjerojatno je dobar dio vas nekad pročitao nešto i o Menorci. Balearski otoci već su desetljećima popularna destinacija, a s više od 300 sunčanih dana godišnje, njihova popularnost uopće ne treba čuditi...

Ipak, vjerojatno niste upoznati s činjenicom da svaki taj otok ima prilično izraženu „osobnost“ i apsolutno svaki ponudit će vam različitu vrstu odmora.

Mallorca:

Najbolje za: turiste srednjeg i visokog budžeta, one koji žele aranžman all inclusive, ali i za one koji žele otkrivati plaže, sela i razne atrakcije.

Najbolje vrijeme za posjet: Ovo je jedini balearski otok koji vrijedi posjetiti tijekom cijele godine, ali ipak je najbolje posjet planirati u predsezoni (april – majj) ili postsezoni (rujan – listopad). Ljeta su puna turista, a sunca ima u izobilju. Iako proljetni i jesenski mjeseci ne garantiraju svaki sunčan dan, ovdje postoji mnogo toga što se isplati vidjeti, a posebno treba izdvojiti uskršnju proslavu, kao i karneval u veljači. Palma de Mallorca dom je i brojnih muzeja, a otok ima više od 70 vinarija...

Generalno: Mallorca ima ponešto za svakog. Oni kojima plaža dosadi mogu posjetiti jedan od rijetkih europskih kružnih dvoraca, Bellver, koji datira još iz 14. stoljeća. Tu su i pećine, sela (Pollenca u kojoj se nalazi drevni rimski most, zatim selo Santani), ali i brojni planinarski putovi, kao i nezaobilazna klisura – Torrent de Pareis.

Poluotok Cap Formentor poznat je kao „mjesto gdje se susreću vjetrovi“, a na njemu se nalazi svjetionik s famoznim pogledom. Jasno, tu su i nadrealno lijepe plaže, još more malih mjesta, stoga je s Mallorcom nemoguće pogriješiti.

Ibiza:

Najbolje za: luksuzna putovanja, grupe, uživanje s prijateljima, momačke, mlade parove, zaljubljenike u hranu i sport.

Najbolje vrijeme za posjet: Oni koji žele doživjeti Ibizu u punom sjaju, tj. razne zabave po kojima je poznata, trebali bi provjeriti važne datume u svibnju i rujnu. U 5. mjesecu počinju zabave otvaranja sezone, a u 10. su mjesecu one kojima se sezona zatvara. Naravno, zbog situacije u kojoj se nalazimo ovo ljeto bit će ponešto drugačije, tako da bi se zaljubljenici u partijanje možda trebali strpjeti do ljeta 2021.

Generalno: Mlađi bi trebali planirati smještaje u San Antoniju, s obzirom na to da se tamo nalazi veliki broj barova i klubova na plaži. Ipak, treba dodati kako je i Ibiza zadnjih godina znatno evoluirala i više nije tek otok za partijanje. Ovdje su otvoreni brojni održivi restorani u kojima ćete naći svježe sokove i veganske specijalitete, a joga i meditacija prilično su popularne širom otoka.

Uglavnom, Ibiza nije više samo mjesto za ludu zabavu već i odredište za one koji žele odmor u pravom smislu te riječi.

Menorca:

Najbolje za: obitelji, mladence, za sve željne dobre hrane.

Najbolje vrijeme za posjet: Otok se isplati obići između travnja i listopada. Naime, Menorca ugošćuje znatno manji broj turista od Mallorce i Ibize, tako da izvan sezone i nije baš lako naići na veliki broj sadržaja.

Generalno: Odmor, odmor i – samo odmor. Od Balearskih otoka, često je zaboravljena, s obzirom na to da većina turista posjećuje Mallorcu i Ibizu. Ovdje će na svoje doći i zaljubljenici u ronjenje, samo neka se čuvaju – morskih pasa. Neće loše biti ni svima onima koji vole hodanje jer se mogu zaputiti na 114 kilometara dugački Cami de Cavalls, neopisivo lijepu obalnu stazu.

Također, sedamdesetak plaža na otoku zadovoljit će i najzahtjevnije goste, a ze neke od najboljih potrebno je dodatno se pomučiti s obzirom na njihov skriveni položaj. Tako do famozne Es Talaier treba hodati minimalno 15-ak minuta, a tu je i predivna Cala Escorxada, do koje ima sat vremena šetnje.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.