3. Sajam stijena, minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja u Visokom

20.05.2017 08:00
3-sajam-stijena-minerala-kristala-fosila-dragog-i-poludragog-kamenja-u-visokom-main

Kad: 20. i 21. maj u 10:00

Gdje: U Kulturnom centru Altindag, Visoko, BiH

 

Ovogodišnji „Gem & Mineral Show“ u Visokom će biti otvoren za javnost 20. i 21. maja u Kulturnom centru Altindag Visoko. Sajam će ove godine okupiti mnogo izlagača koji će posjetiocima predstaviti mnogo zanimljivog geološkog i kolekcionarskog sadržaja. 

Budući da će sajam predstaviti minerale, kristale, drago kamenje, fosile i nakit, predstaviti će i kombinovanu kolekciju minerala koju će posjetioci moći otkupiti, a ovim sredstvima će organizator u saradnji sa Dnevnim centrom za djecu s posebnim potrebama – Općine Visoko obezbijediti donaciju za nabavku didaktičkog materijala za rad sa djecom. Pored ove simbolične donacije, volonteri i ljubitelji minerala i kristala će u doglednom periodu organizovati malu zatvorenu izložbu minerala za mlade i djecu dnevnog centra.

 

Pored saradnje sa Dnevnim centrom, ovaj sajam ima i upriličeno predavanje o mineralogiji, petrografiji i geologiji, kao i predavanje o mikroelementozi, i djelovanju minerala na ljudski organizam i svijest. 

 

U sklopu sajma će izlagati ljudi sa različitih djelova regije (Hrvatska, BiH, Srbija i Slovenija).  Jedan od veoma cijenjenih izlagača koji odavno sarađuje sa geolozima i ljubiteljima minerala u BiH dolazi iz Slovenije i izjavio je kako podržava sajam i da je spreman donirati za kombinovanu kolekciju minerala kojom će se podržati rad Dnevnog centra. Bila je interesantna izjava jednog od učesnika iz Bosne i Hercegovine koja će mnogima objasniti zašto su ovakvi sajmovi bitni za našu regiju:

 

``Motiva radi kojih se bavim mineralima je više, ali  najvažniji je svakako onaj da provodim puno vremena u prirodi što ima terapijski uticaj na čovjeka. Intres za kristale u regiji je svaki dan sve veći i imamo sve više mladih koji se žele baviti kristalima i mineralima. Kroz interesovanje za kristale i minerale možemo da ostvarimo poslovanja i putovanja. Estetska ljepota kristala i minerala je nezamisliva! Jako je bitna i iscjeljiteljska moć kristala kroz pozitivnu energiju koju oni pružaju, što se još uvijek, naravno, istražuje. Spreman sam podržati rad Dnevnog centra iz mnogo razloga i rado ću donirati minerale kombinovanoj zbirci za didaktički materijal djeci s posebnim potrebama u Opštini Visoko. Podržavam rad organizatora mnogo i želim im uspjeh u daljnjem radu.``

 

Ovaj sajam podržava i Fondacija ``Arheološki park: Bosanska piramida Sunca``, ``Hijalofan`` društvo istraživača i ljubitelja minerala i fosila – Sarajevo, „Busovački Hijalofan“, „Kreševski Citrin“ kao i druge organizacije i pojedinci.  


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.