x

4 razloga zašto bi zelena salata trebalo da se nađe na vašoj trpezi svaki dan

Zelena salata, njene mnogobrojne vrste, svrstavaju se u glavičaste salate, rimske salate i lisnate salate. Najtraženija salata je i danas kao i ranije glavičasta zelena salata, koja se kod nas gaji već vijekovima.

Danas je možemo kupiti tokom cijele godine, ali je ipak najljepša ona koja se prodaje i jede kada dođe proljeće.

Zelena salata sadrži vitamine A i C, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora. Vitamini B1, B2, B6, koji su neophodni za razmjenu materija i funkcije nerava, a također za stvaranje bjelančevina, sadržani su u svim zelenim salatama.

Tamnije zeleno lišće salate bogatije je vitaminom A od svjetlijeg. Dakle, pravilnim izborom salata snabdijevamo se u dovoljnoj mjeri svim onim što je organizmu potrebno.

Ukoliko zelena salata nije često na vašoj trpezi, vrijeme je da promijenite svoje navike. Pogledajte neke od razloga da u jelovnik češće unesete baš zelenu salatu.


1. Održava optimalan nivo kiselosti organizma

Minerali u zelenoj salati pomažu otklanjanje toksina iz organizma i održavaju optimalan balans kiselosti. Ovo je značajno jer dobar nivo kiselosti daje tijelu energiju, pruža miran san i povoljno utiče na kožu.

2. Vlakna poboljšavaju probavu

Povrće sadrži dosta vlakana, koji su dobri za varenje. Konzumiranje salate pomaže u borbi sa zatvorom, a vlakna iz salate će vam obezbijediti zdrav nivo holesterola, što je važno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.


3. Jača imunitet

Salata je dobra za imunitet jer sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Ovi minerali smanjuju štetni uticaj slobodnih radikala u tijelu, pa tako štite od virusnih infekcija i sličnih bolesti. Također, velika količina vitamina C povoljno djeluje na imunitet.

4. Može da reguliše krvni pritisak

Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, a vjeruje se da može da reguliše krvni pritisak, kao i da podstiče aktivnost srčanog mišića.


(Telegraf)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.