x

4 znaka da imate strah od bliskosti

Mnogi od nas čak i ne shvataju da mogu patiti od straha od bliskosti. Najčešće sami sebi objašnjavamo da nemamo sreće u ljubavi ili da još nismo spremni za pravu vezu. Međutim, podsvjesno sanjamo o dubljoj vezi sa drugom osobom. U čemu je onda problem i zašto ne možemo stvoriti takav odnos?

Odgovor na ovo pitanje je često: zato što se plašimo bliskosti. Strah od intimnosti tjera nas da osjećamo tugu, jer sa jedne strane sanjamo o dubokoj vezi, a s druge strane, bojimo se uključenosti. Iz tog razloga, žene koje pate od straha od bliskosti biraju profesije (prevodilac, stjuardesa, trgovac) koje im omogućavaju da putuju i tako imaju objašnjenje. Postoje i slučajevi kada ulazimo u odnose s partnerom, ali ne možemo u potpunosti vjerovati drugoj osobi.

Strah od intimnosti u odraslom životu često ima svoj izvor u našem djetinjstvu i odnosima sa roditeljima. Djeca koja nisu dobila dovoljno podrške, ljubavi i topline od svojih roditelja imaju problem u odrasloj dobi. Oni se boje jer osjećaju strah od povrede i odbacivanja. Takođe, ako smo u našim životima iskusili previše zaštite od roditelja, onda ćemo se u odraslom životu plašiti da će nas partner kontrolisati i ograničiti.

Kako prepoznati da patimo od straha od bliskosti? Pročitajte u nastavku…

#1 Stalno prihvatate nove poslove

Možda stalno prihvatate nove i nove zadatke. Naravno, vi ste dobri u tome, ali višak odgovornosti čini da nemate vremena za privatni život. Razmislite da li je to namjerna akcija. Fokusirajući se na naredne projekte, vi namjerno stavljate na stranu svoj privatni život. Možda je vrijedno pogledati vaše emocije i razmišljati o tome zašto se to događa.

#2 Privlačite nedostupne ljude

Ako često birate ljude koji su zauzeti ili žive daleko od vas, onda je možda vrijedno razmotriti zašto privlačite takve ljude podsvjesno. Ova realizacija ne dolazi odmah, ponekad su potrebne godine, a možda čak i terapija.

#3 Vi ste perfekcionista

Šta je zajedničko savršenstvu i strahu od bliskosti? Često perfekcionizam obeshrabruje druge jer su vaša očekivanja o drugoj osobi previsoka, a drugi se boje da vas ne mogu dobiti. Možda je vrijedno nazvati stvari pravim imenom i priznati sebi da patite od straha od bliskosti.

#4 Predstavljate se kao hladna i teška osoba

Više volite da pred drugima pokažete da ste teška osoba koja ne pokazuje lako svoja osjećanja. Ova maska koju stavite na lice treba da vas zaštiti od povreda i neuspjeha. Zapitajte se, šta ćete dobiti ako se igrate ovakvih igara? Možete li stvoriti pravu vezu ako se ne otvorite drugoj osobi?


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.