x

Prije navale turista i rasta cijena

5 mjesta koja bi trebalo posjetiti u ovoj godini

Portugalsko otočje smjestilo se usred Atlantika, više od 1500 kilometara od europske obale. Na devet otoka arhipelaga živi sve skupa nešto više od 200 hiljade stanovnika, a otoci su nadaleko poznati po svojoj prekrasnoj prirodi.

Sljedeća mjesta valjalo bi posjetiti čim prije, jer nam se čini kako je samo pitanje vremena kad će u njih navaliti horda turista. A onda više nema mira, svuda uokolo vas nalaziti će se selfie stickovi, cijene će otići u nebo, pa možda, ako planirate put, podcrtajte neku od sljedećih destinacija…

Kolumbija

Zemlja koju su godinama izbjegavali zbog građanskih ratova i gadnih problema s drogom, zadnjih godina doživljava pravi turistički boom. Samim tim, broj turista se iz godine u godinu povećava, a čini nam se kako će za jedno deset godina Kolumbija biti prepuna turista koji će ispuniti njezine gradove, plaže i prirodu. 

Zato, ako planirate dalji put, sad je pravo vrijeme za Kolumbiju, a uz Bogotu, Medelin i plaže valja vam posjetiti i mjesto Puerto Jagua, gdje je autohtona zajednica pretvorila dio svog zaselka u turističko etno selo. Projekt, kojeg je osmislio arhitekt Juan Pablo Dorado zamišljen je kao mjesto u kojem se drevna znanja povezuju s modernim tehnikama.

Azori

Portugalsko otočje smjestilo se usred Atlantika, više od 1500 kilometara od europske obale. Na devet otoka arhipelaga živi sve skupa nešto više od 200 tisuća stanovnika, a otoci su nadaleko poznati po svojoj prekrasnoj prirodi.

Zbog svoje udaljenosti, otoci još uvijek nisu prepuni turista, no primjerice, nedavno su iz SAD – a najavljene četiri direktne linije, što jasno govori kako će se broj turista povećavati. Za očekivati je uvođenje i novih linija iz Europe, tako da će Azori uskoro biti značajno posjećeniji nego što su danas.

Tbilisi

Glavni grad Gruzije jedno je od mjesta koje iz godine u godinu bilježi sve veći broj dolazaka. Grad, ali i cijela zemlja i dalje su vrlo jeftini i prihvatljivi, a rastom broja turista neminovno će narasti i cijene. Tbilisi je ujedno i grad bogate povijesti, a njegov centar prepun starih kamenih ulica šarmirati će i one „najtvrđe“.

Tbilisi je idealan i za uživanje u gastronomskim specijalitetima, a jednom kad se dobro najedete vrijeme je da se opustite u nekim od mnogobrojnih klubova. Obožavatelji techno scene bit će posebno sretni, jer grad je posebno poznat po ovoj vrst glazbe.

Norveška

Dobro, zemlja na sjeveru starog kontinenta i nije neko otkriće, no era jeftinih letova malo pomalo obuhvatit će i nju. Zasad su naročito jeftini prekooceanski, zahvaljujući aviokompaniji Norwegian Air, no za očekivati je da će uskoro i europski niskotarifni prijevoznici još bolje povezati Norvešku s ostatkom kontinenta.

Naravno, uz glavni grad Oslo, isplati se razgledati i „ribarski“ Bergen, no ono što ovdje ostavlja bez daha prije svega je čudesna priroda, naročito fjordovi, po kojima je zemlja poznata.

Modena

Zaboravite na trenutak razvikane talijanske gradove i u svoj planer upišite i dobro podcrtajte ime Modena. Radi se o gradu koji broji nešto manje od 200 hiljada stanovnika, a smjestio se u regiji Emilia Romagna. Rodni je to grad i najvećeg od tri tenora – Pavarottija, ali i mjesto gdje se nalazi najbolji restoran svijeta za 2016. godinu – Osteria Francescana. Za nju će vam, jasno, trebati dublji džep, no uspijete li zatvoriti financijsku konstrukciju, kušati ćete vjerovatno najbolji obrok u životu.

Također, Modena je i raj za zaljubljenike u automobile, s obzirom da se u 18 kilometara udaljenm Maranellu nalazi sjedište Ferrarija. Tu možete provozati i formulu, ali i posjetiti sjedišta Lamborghinija, Maseratija, Bugattija i Ducatija koja se sva nalaze ovdje. 


Izvor: Punkufer.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.