x

5 namirnica koje bi svaka trudnica trebala konzumirati

Mnogobrojna istraživanja u posljednjih nekoliko decenija su pokazala da je prehrana apsolutno najvažniji segment za zdravu trudnoću i samo dijete. Mnogi se pitaju koje su to najbolje namirnice koje treba konzumirati u trudnoći? U nastavku donosimo pregled 5 namirnica za koje su se mnogi stručnjaci složili da bi trebale biti neizostavne na trpezi trudnica.

Kao što ćete se i same uvjeriti, dobra strana ovih namirnica je što su praktične i vrlo ukusne.

Voda

Sasvim je normalno da žena dobije više od 15 litara vode tokom trudnoće. Veoma je važno da pijete najmanje 8 čaša tekućine dnevno, uključujući vodu i osvježavajuća pića koja ne sadrže kofein.


Jogurt 

U jogurtu se nalaze proteini, kalcij i probiotici koji podržavaju izgradnju imunološkog sistema, te zdravog nivoa glukoze u krvi i u probavnom traktu. Obzirom da je zatvor jedna od čestih pojava tokom trudnoće, dnevno konzumiranje jogurta nekim ženama može pomoći da održe redovne fiziološke potrebe.


Brusnica

Trudnoća donosi povećan rizik od infekcija mokraćnog sistema. Brusnica u urinarnom traktu djeluje kao prirodni antibiotik pružajući posebne hranjive tvari koje smanjuju sposobnost bakterija da se zadrže na zidu mokraćnih kanala.


Špinat

Špinat sadrži vitamin A, kalcija, B vitamine i folnu kiselinu, potrebne za energiju i razvoj neuralne cijevi. Špinat je također poznat po svojim svojstvima zaštitite očiju zbog sadržaja luteina (tzv. očni vitamin), koji doslovno djeluje kao sunčane naočale za oči, te pomaže i mami i bebi.


Omega-3

Omega 3 masne kiseline iz ribe i algi pomažu razvoju zdravog dječjeg mozga kao i krvnog sistema.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.