x

5 nezaobilaznih bisera prirode oko Sarajeva

Iako je Sarajevo širom svijeta poznato kao zimski olimpijski grad, ljeto i jesen su periodi koji svake godine privlače veliki broj turista. 

Pored bogate kulturno-historijske baštine i vrhunske gastronomske ponude glavni grad BiH nudi dosta lokacija na samo nekoliko kilometara od samog centra, na kojima možete uživati u prelijepoj prirodi. Odmori u BiH donosi listu od 5 prelijepih lokacija koje biste trebali posjetiti tokom vašeg narednog boravka u Sarajevu.

Vrelo Bosne

Vruće ljetne dane u Sarajevu je puno lakše podnijeti u prelijepom prirodnom okruženju, u podnožju planine Igman, na mjestu gdje izvire rijeka Bosna, a ova lokacija još je možda i ljepša u jesen. Vrelo Bosne je 2006. godine proglašeno spomenikom prirode, a prostire se na 603 hektara.

Sastoji se od kompleksa jezeraca i potočića koji presjecaju stoljetnu šumu. Kombinacija hladne vode, čija temperatura ni tokom vrućih ljetnih mjeseci ne prelazi 18 stepeni, i debele hladovine, stvara izuzetno ugodnu mikroklimu za šetnju i odmor. Mala jezera su povezana bajkovitim mostićima, a poseban šarm cijelom izletištu daju labudovi i patke koji plivaju uokolo. U okviru izletišta se nalaze brojne klupe za odmor, dječije igralište te restoran. Do samog Vrela Bosne može se doći automobilom, biciklom ili pješice, a za potpuni ugođaj preporučujemo vožnju fijakerom Velikom Alejom od Ilidže prema Vrelu Bosne i obrnuto.

Trebević

Rijetko koji grad se može pohvaliti činjenicom da iz gradske vreve i sa vrućeg asfalta za samo desetak minuta možete pobjeći na 1.160 metara nadmorske visine. Trebević od davnina predstavlja omiljeno izletište Sarajlija, a zahvaljujući Trebevićkoj žičari ili uspinjači kako su je žargonski zvali, ta ljubav je procvjetala. Trebevićka žičara svečano je otvorena 3. maja 1959. godine, a povezivala je Bistrik sa Vidikovcem na Trebeviću. Tokom opsade grada, žičara je, zajedno sa polaznom i dolaznom stanicom potpuno uništena. Obnovljena žičara je puštena u pogon 2018. godine.

Od dolazne stanice gdje je smješten restoran “Vidikovac” laganom šetnjom doći ćete do bob staze, jednog od relikta XIV Zimskih olimpijskih igara, koji svakako vrijedi posjetiti i napraviti fenomenalne fotografije. Također, put će vas brzo dovesti i do čuvenog hotela “Pino Nature” koji se potpuno uklopio u ambijent, a nudi odličnu gastro ponudu i opuštajuće wellness i spa tretmane.

Na Trebeviću možete posjetiti i sportsko-rekreativni centar Brus koji u svom sastavu ima restorane, ljetne bašte i brojne sadržaje za sve generacije. Nastavak šetnje vodi vas do Trebevićkog raja, još jedne adrese za dobru hranu i odmor u prirodi te Vile Andrea, hotela i restorana sa prelijepim ljetnim baštama, šadrvanima i sadržajima za djecu. Možda vam iz podnožja izgleda daleko, ali do vrha Trebevića (1.627 mnv), od hotela Pino Nature ili Brusa, možete doći za nekih 2,5 do 3 sata šetnje označenim planinarskim stazama kroz šumu.

Vodopad Skakavac

Samo 12 kilometara od centra Sarajeva nalazi se Spomenik prirode Skakavac koji se osim istoimenim vodopadom može pohvaliti i predivnim stazama koje gotovo cijelim putem vijugaju u debeloj šumskoj hladovini. Pored staza su postavljeni plakati koji opisuju floru i faunu ovog područja, a koja je bogata endemskim vrstama.

Do podnožja Skakavca može se doći samo pješice, stepeništem izrađenim od drveta i kamena sa rukohvatima, koje je izvanredno uklopljeno u prirodu ili planinarskom stazom koja, od ulaza u zaštićeno područje, vodi kroz gustu šumu. Iako je ljeti vodopad siromašniji vodom, pogled na ovo čudo prirode ostavlja bez daha. Skakavac je visok 98 metara, što ga čini jednim od najviših vodopada u Evropi. Većina posjetilaca se rado osvježi vodenom maglicom koja pada sa visoke stijene.

Šetalište Dariva

Ako se zasitite vreve Baščaršije, od Vijećnice produžite do najstarijeg sarajevskog šetališta. Dariva je smještena na istočnom ulazu u grad, između Bentbaše i Kozije ćuprije. Dobila je naziv prema prvom sarajevskom vinaru Josefu Da Rivi, koji je na tom prostoru sagradio kuću i gostionicu.

Staza je duga oko 3 kilometra, a zahvaljujući tome što su najvećim dijelom s jedne strane stijene, a s druge Miljacka, ugodno je za šetnju i u toplim ljetnim danima. Duž šetališta nalazi se mladi drvored lipa koje su dio “Aleje ambasadora”. Naime, sve diplomate koje borave Sarajevu tokom mandata obavezno svojeručno zasade stablo lipe, o čemu danas svjedoče i table sa njihovim imenima.

Pokraj šetališta se nalazi stijena koja je omiljeno penjalište brojnih alpinista, a u blizini je i Babin zub, gdje je i započela historija alpinizma u Sarajevu. Pored šetališta Dariva nalazi se igralište koje je prilagođeno i djeci s invaliditetom.

Nagrada za najupornije šetače nalazi se na kraju staze, prelijepa Kozija ćuprija, nacionalni spomenik BiH. Kozija ćuprija je sagrađena u 16. vijeku na Carskoj džadi, putu koji je iz Sarajeva vodio za Istanbul. Na njoj su se nekad dočekivali osmanlijski veziri i ispraćale hadžije na daleki put u Meku. Preporučujemo da pređete preko ćuprije i u grad se vratite stazom sa druge strane Miljacke.

Barice i Čavljak

Samo devet kilometara od Sarajeva nalaze se dva veoma popularna izletišta – Barice i Čavljak. Barice su zbog svoje blizine gradu najpopularnija lokacija za vikend izlet, a za to su uređene i posebne sjenice sa klupama i mjestom za roštilj. Do izletišta se, osim automobilom, može doći i minibusom, pješice ili biciklom.

Na putu od Sedrenika ka Baricama naići ćete i na Park-šumu prijateljstva koja se prostire na površini većoj od šest hektara. U ovom parku nalazi se i nekoliko stabala sekvoje koja nisu tipična za naše podneblje pa su veoma zanimljiva posjetiocima. U parku su uređene staze za šetnju, sjenice i šadrvani te igrališta za najmlađe. Tu su i malo vještačko jezero sa mostovima, amfiteatar, prostor za vježbanje…

Samo nekoliko kilometara iznad Barica nalazi se Čavljak sa istoimenim planinarskim domom. Od Čavljaka vode uređene planinarske staze prema planinskim vrhovima Crepoljsko i Bukovik koje ćete savladati bez problema i ako niste u dobroj fizičkoj formi.

Pionirska dolina

Sarajevski zoološki vrt “Pionirska dolina” nalazi se samo dva kilometra od centra pa se do njega može lako doći pješice, automobilom ili trolejbusom.

“Pionirska dolina” je najstariji rekreativno-zabavni centar ovakve vrste u BiH, osnovan neposredno po završetku Austro-Ugarske vladavine. Prostire se na površini od oko 9 hektara, a smješten je uz obje obale Koševskog potoka.

U ovom zoološkom vrtu nalazi se više od 500 životinja, odnosno 57 životinjskih vrsta iz svih krajeva svijeta. U “Pionirskoj dolini” možete vidjeti lavove, tigra, medvjeda, bizona, servala, berberske ovce, antilope, alpake, lemure, merkate, majmune i brojne druge životinje.

Najmlađim posjetiocima na raspolaganju su brojna igrališta i mini luna park, a starijim restoran i kafić. Ovaj Zoo vrt je zbog blizine centru grada odlično mjesto za predah tokom ljeta i jeseni, budući da nudi brojna mjesta na kojima možete uživati u hladovini i prirodi.

Ukoliko planirate posjetiti Sarajevo ne zaboravite pogledati odlične ponude za vikend odmor u glavnom gradu BiH na odmoriubih.ba, gdje možete ostvariti i popust na kupovinu ako platite UniCredit mobilnim ili internet bankarstvom. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.