x

5 pravila roditelja iz Japana koje bismo svi željeli usvojiti

Djeca iz Japana su nevjerovatna. U pravilu su ljubazna, prijateljski raspoložena i vrlo dobro kontrolišu osjećaje. U Japanu ćete rijetko susresti dijete koje plače u trgovini (mada uvijek ima poneki izuzetak).

Saznajte kako Japanci odgajaju svoju djecu

#1 Snažna veza između mame i djeteta

U Japanu je veza majke i djeteta zaista jaka. Spavaju zajedno, a majke uvijek nose svoju djecu sa sobom. Taj odnos je duboko emocionalan: majke prihvataju sve što djeca rade i njihova djeca su savršena u njihovim očima.

Glavno pravilo kaže da dijete može raditi šta želi do pete godine. Stranci to često vide kao popuštanje i nedostatak discipline. Međutim, Japanci smatraju da ovaj princip omogućava djeci da znaju da su dobra.

#2 Naučna potvrda

Postoji istraživanje koje su sproveli američki i japanski naučnici koje dokazuje da postoji veze između ovakvog stila odgoja i dječjeg ponašanja. Istraživači tvrde da pozitivni stavovi roditelja smanjuju rizik od problematičnog ponašanja kod djece i poboljšavaju ponašanje djece s poremećajima u razvoju.

#3 Disciplina

U prvoj fazi roditelji daju bezuslovnu ljubav i brinu o djeci. U drugoj fazi, njihova ljubav je još uvijek tu, ali dijete uči živjeti po pravilima društva i traži svoje mjesto u svijetu. Budući da je veza između majke i djeteta zaista jaka, dijete će napraviti sve kako ne bi uznemirilo mamu. U trećoj fazi dijete postaje punopravni član društva.

#4 Porodica je jako važna

U pravilu, majke odgajaju djecu. Japanci misle da djeca ne bi trebalo da idu u vrtić do treće godine. Roditelji obično ne traže od djeda i bake da čuvaju djecu i nemaju dadilje. Ali djeca provode puno vremena s bakama i djedovima i drugom rodbinom. Odnosi u porodici su topli i brižni.

#5 Roditelji su uzor

Naučnici su napravili eksperiment u kojem su učestvovale evropske i japanske mame. Od njih se tražilo da izgrade piramidu. Japanske mame samostalno su izgradile piramidu i potom zamolile svoju djecu da je naprave. Ako je djeca nisu uspjela sagraditi, opet su gradile piramidu.

Mame iz Evrope objasnile su kako graditi piramidu i molile su svoju djecu da pokušaju. Tako su majke iz Japana slijedile pravilo “učini što i ja”, a majke iz Europe nisu bile primjer.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.