x

5 razloga zbog kojih se teže oporaviti od toksične veze

Jedna od najčudnijih stvari oko prekida je koga nam treba najduže da prebolimo. Obično ćete se dosta brzo vratiti u normalu nakon što se pristojno odlučite rastati – uz šoljicu kafe – s ljubaznim i dragim tipom, koji vam je bio poput najboljeg prijatelja, ali za bivšim kojem je teško naći jednu vrlinu ćete patiti mjesecima. Zašto je to tako?

Iako bismo svi voljeli ubrzati taj proces oporavka, postoje razlozi zašto je teže preboljeti toksičnu vezu (a poklapaju se i s razlozima zašto uopće ostajemo u toksičnim vezama).

Dobri trenuci u toj vezi su toliko dobri da se čini kao da se loši trenuci “isplate”

Što je i logično jer kad bolje razmislite, da nije tako, niko nikad ne bi završio u toksičnoj vezi. Odnos obično počinje tako da vam se čini da je sve što ste dosad gledali u romantičnim komedijama bazirano na istinitim događajima – jednim ljubavnim bombardiranjem. Kada konflikti počnu i vaš partner počne pokazivati svoju agresivnu stranu, nakon svake svađe, on će opet stvoriti tu atmosferu ljubavnog bombardiranja i uvjeriti vas da mu oprostite. I tako u krug. Zbog svih emocija koje proživite u tom začaranom krugu je kasnije teže “pustiti” sjećanje na takvu vezu.

U toksičnim je vezama prekid uvijek opcija, ali kad se stvarno dogodi, uvijek je iznenadno

Ako se stalno svađate ili vas partner vrijeđa, uvijek se verbalizira prijetnja da će neko prekinuti s nekim. Međutim, toksične veze najčešće završavaju toliko eksplozivnim svađama, da vam kasnije uopće nije jasno šta se dogodilo ni kako je počelo, a to vas onemogućava da krenete u novu vezu.

Vaš je bivši profesionalac u prebacivanju krivice

Ako postoji jedna stvar koja mu dobro ide, to je manipuliranje. Zato mu neće biti nikakav problem uvjeriti vas da ste zapravo vi krivi za sve što se događa. Pogotovo zbog konstantnih oscilacija emocija i perioda kada ćete vi stvarno vjerovati da vaša veza može uspjeti. Vi ne možete utjecati na to hoće li neko drugi biti bezobziran ili agresivan, ali zato što vjerujete da je to moguće, ostajete emocionalno vezani duže nego što biste trebali.

Vjerovatno ste izgubili neke prijatelje dok ste bili s njim

Ono iz čega toksična veza crpi svoju moć je izolacija. Toksični će vas partner odvojiti od vašeg društva, što je zgodno, jer onda nećete imati nikoga oko sebe da vas upozori na očite znakove za uzbunu u njegovom ponašanju. Stoga kad prekinete moguće je da vas neće sve frendice dočekati raširenih ruku, ali s ljudima koji su vam bitni, budite iskreni o tome šta ste proživjeli i ponudite svoje izvinjenje. Možda vas na kraju to još više zbliži.

Izgubili ste i dio sebe

Ili barem svog samopouzdanja. Kod toksičnih veza, one vas sitnice na kraju najviše potresu. Recimo, ako vas neko cijelo vrijeme kritizira zbog neke serije koju gledate, mogli biste prestati uživati u tome. Kad prekinete, treba vam vremena da opet stupite u kontakt sa samim sobom, budite strpljivi!


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.