x

6 simptoma nedostatka vitamina koje svi zanemaruju!

Ako imate akne, to je možda posljedica nedostatka vitamina A. Pogledajte ovdje koje su moguće posljedice deficita različitih vitamina i kako da ubacite više vitamina u svoju svakodnevnu ishranu. Nedostatak vitamina može izazvati niz problema koji se najčešće javljaju na prelazu godišnjih doba. Bez vitamina se obično osjećamo umorno i apatično, a virusi nas mnogo lakše napadnu. 

Blijeda koža

Tokom zime će rijetko ko izgledati preplanulo, ali ako imate veoma blijedu kožu, to je možda znak da vam manjka vitamina B12.

Primijetićete to relativno brzo, jer su depresija i umor takođe simptomi nedostatka ovog vitamina. Da biste nadomjestili taj nedostatak, jedite više mesa i plodova mora.

Ako vam je koža izrazito suha, to je onda pokazatelj manjka vitamina A i C. Vitamin A je veoma važan za zdravu kožu, posebno nakon izlaganja suncu.

Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena. Kolagen je tijelu potreban za stvaranje novih dlaka, regeneraciju kože, rast noktiju i vezivnih tkiva, kao i za jačanje imunog sistema.

Da biste unijeli u sebe više ovih vitamina, jedite kelj, papriku, kupus, šargarepu, spanać, kajsije, grejp, pomorandže i šljive.

Suha kosa

Ako imate suhu, krutu kosu i perut, možda vam nedostaje biotin (vitamin B7).

To se često dešava nakon upotrebe antibiotika. Da biste povećali unos vitamina B7, jedite više mesa, ribe, povrća, voća, pečuraka i mahunarki.

Ako nemate suhu kosu, ali imate perut, to može značiti da vam fali vitamina B2 i B6, kao i važnih minerala poput cinka i magnezijuma.

Perut se često javlja kao posljedica nutritivnih deficita. Da biste ih spriječili, jedite tamnu čokoladu, kikiriki, šargarepu, jaja, mekinje, koštunjavo voće, ribu i pasulj.

Otečene oči

Ako primijetite otoke ispod očiju i u šakama, možda vaš organizam ne dobija dovoljno joda. Taj problem se lako rješava: počnite da koristite jodiranu so.

Jod se nalazi i u morskim plodovima, mliječnim proizvodima, pa čak i u hljebu.

Ako su vam oči osjetljive na svjetlo, to je možda zbog nedostatka vitamina A i vitamina B2. Ipak, ako imate problema sa vidom i očima, najbolje je da se obratite ljekaru. On će vam reći da li je riječ o običnom nedostatku vitamina ili nečemu ozbiljnijem.

Svijetle usne

Svijetle usne su najčešće simptom manjka gvožđa. Manjak gvožđa se lako primijeti i po tome što ste podložni infekcijama i imate nizak pritisak.

Ako želite da popravite stanje, jedite više crvenog mesa i privremeno izbjegavajte hranu bogatu kalcijumom, jer kalcijum sprečava apsorpciju gvožđa.

Krvarenje desni

Ako vam desni krvare, možda vam nedostaje vitamin C. Nedovoljno ovog vitamina može za posljedicu imati slab imuni sistem.

To izaziva bolove u mišićima i kostima, kao i probleme sa zubima. Citrusno voće i paprika su veoma bogati vitaminom C.

Akne

Akne su jasan pokazatelj nedostatka nekih vitamina, posebno vitamina A. Vitaminom A su bogati riba, džigerica, žumanca, puter i zeleno i žuto povrće.

Vitamin E se može naći u pšeničnim klicama, džigerici, maslinovom ulju i zelenom povrću (spanać, karfiol).

Autor: Simptomibolesti.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.