x

7 nevjerojatnih činjenica o najmoćnijoj rijeci svijeta koja nema nijedan most

Moćna divljakuša koja vijuga Južnom Amerikom možda nije najduža, ali je najmoćnija rijeka koja u svojim dubinama krije brojne tajne...

S oko 6500 kilometara dužine i 7.050.000 četvornih kilometara slivnog područja Amazona je najmoćnija rijeka svijeta. Međutim, o tome je li najduža i dalje traju rasprave. Iako ju je Nil sa svojih 6648 kilometara prešišao, brazilski geografi s tim se ne slažu i tvrde da je Amazona otprilike tristotinjak kilometara duža te da bi prestižna titula trebala pripasti baš njoj. Među značajnijim pritocima su Negro i Tapajos, a veći gradovi koje dotiče su Belem i Manaus, gdje se obavlja prekrcaj s oceanskih brodova na riječne.

Šum velike vode

Zbog svog ogromnog bogatstva vrstama životinja i biljaka, središnji dio Amazone UNESCO je uvrstio na popis mjesta svjetske baštine. Teče pretežno u Brazilu, a ime najvjerojatnije duguje domorodačkoj riječi amasunu, što znači 'šum velike vode'.

Najduža plovna rijeka

Amazona nosi petinu cjelokupne vode koja protječe na Zemlji. Od dubokih klanaca i brzaca na padinama Anda, do obala Atlantskog oceana, ta rijeka ima više od tisuću pritoka. Njome teče više vode nego što ih imaju Nil, Mississippi i Jangce zajedno. Sa svojih 3200 plovnih kilometara, najduža je plovna rijeka na svijetu.


Naraste i do 13 metara

Ta moćna rijeka ispušta oko 800.000 milijuna litara vode na sat u Atlantik. Njezina je snaga tako jaka da oceansku vodu gura više od 160 kilometara daleko od obale. Kad počnu poplave, razina vode može narasti i do 13 metara.

Nema mosta na vidiku

Na nekim mjestima Amazona je tako široka da se s jedne obale ne može vidjeti druga. Na ušću je široka čak 140 kilometara. No širina nije razlog zbog kojeg je ne krasi niti jedan most. Razlog tome je što se za most nije pokazala potreba jer većinom protječe kroz divljinu.

Od bijele do crne

Amazona mijenja boje, mjestimično je bijela od gline koju vode otope spuštajući se s Anda. Na mjestima gdje se snalaze brojni ostaci bilja u vodi poprima crnu boju. Indijanci takve vode zovu „gladnima“ jer u njima gotovo da nema života.


Čudnovate ribe

Aligatori, majmuni, papige, ljenjivci i najveća zmija na svijetu – anakonda, samo su neki od stanovnika Amazone. U njoj žive brojne vrste riba, uključujući i piranje, te arapaima, koja može narasti i više od dva metra. Ondje pliva i arovana, plosnata slatkovodna riba koja se rađa u ustima mužjaka. Kada se mlade ribe razviju, prva tri tjedna provedu u ustima.

Veliki zeleni tanjuri

Listovi amazonskog vodenog ljiljana, koji su se smjestili na površini rijeke poput kakvih golemih zelenih tanjura, imaju promjer od oko dva metra. Rubovi listova mogu biti visoki i oko 15 centimetara. Kako ne bi potonuli, svaki od njih ima kanaliće kroz koje otječe kišnica. Spužvasti dijelovi sa zračnim džepovima koji se nalaze na dnu listova održavaju ih na površini. Dovoljno su čvrsti da se na njih može i leći bez straha da potonemo.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.