x

8 odluka koje svaki muškarac treba da donese u 2017. godini!

Ako želite da vaš izgled i pojavu dovedete do savršenstva u novoj godini, vrijeme je za drastične promjene!

Dolazak nove godine sa sobom često nosi i priliv entuzijazma, priliku za nov i čist početak, pa osim što svodimo račune i osvrćemo se na godinu na isteku, donosimo i neke odluke da ćemo biti bolji i uspješniji u narednoj godini.

 

1. NAUČITE DA ČISTITE LICE

 

Tradicionalni jaki sapuni su za većinu muškaraca jedini preparat koji koriste za čišćenje lica. Većina sapuna tog tipa otklanja prirodna ulja sa kože, ostavljajući neprijatan suh osjećaj zatezanja na koži. Da biste otklonili nečistoću sa kože, a da pritom zadržite vlažnost koristite gelove ili tonike za ispiranje lica. Lice perite dva puta dnevno, ujutro i uveče. Koristite tekuću vodu, jer u stajaćoj vodi često ima bakterija koje mogu ostati na vašoj koži i vodite računa da vam ruke budu čiste.

 

2. REDOVNO NJEGUJTE LICE...

 

Postojana hidratacija je ključna za zdravlje kože i osjećaj glatkoće. Prvo dobro operite lice, a zatim nanesite kremu i lagano kružnim pokretima namažite sve djelove lica od čela do brade. Još važnije je da pronađete proizvod za hidrataciju koji će vam najviše odgovarati. Onima sa osjetljivijom kožom savjetujemo da izbjegavaju proizvode koji sadrže alkohol, dok bi oni sa masnijom kožom trebalo da koriste proizvode na bazi salicilne kiseline.

 

3. ...I TIJELO

 

Poput kože lica i ostatku tijela je potrebna dobra hidratacija. Pogotovo je potrebno hidrirati djelove poput koljena, listova i laktova. Kožu dodatno hranite proizvodima bogatim vitaminom E nakon tuširanja.

 

4. SHVATITE VAŽNOST ZAŠTITE OD SUNCA

 

Iako u zadnjim mjesecima stare i prva tri mjeseca nove godine nema previše sunčanih dana, vrijednosti UV zraka su i dalje visoke, pa biste itekako trebali voditi računa o njegovanju lica. Sunčeva aktivnost izaziva starenje kože, a takođe je i glavni uzrok nastanka raka kože. Sa druge strane, nije poželjno ni u potpunosti izbjegavati sunce jer nam ono obezbjeđuje vitamin D, koji poboljšava apsorbciju kalcijuma i jača koštani sistem. Zaštitite kožu koristeći kremu za zaštitnim efektom 15 ili 30.

 

5. ORALNA HIGIJENA

 

Njega zuba uvijek treba biti vaš prioritet. Sve popularniji aparati za uklanjanje hrane i kamenca između zuba ili konac za zube će vam pomoći da zadržite lijep osmijeh i da uvijek imate svjež dah. Pored toga korist će imati i vaše desni jer ćete otkloniti sve bakterije koje mogu uzrokovati probleme.

 

6. BRINITE O SVOJOJ BRADI

 

U jeku velike popularnosti brada, možete biti krajnje kreativni i oblikovati je po svom ukusu. Ali zapamtite - da bi brada lijepo izgledala potrebna joj je kvalitetna njega i puna pažnja. Ukoliko preferirate potpuno obrijano lice brijač povlačite uzdlaku umjesto da idete u kontra smjeru iako se na taj način postiže glatko brijanje. Razlog tome je moguća iritacija kože po hladnom vremenu i neprijatno urastanje dlake. Što se tiče većih brada potrebno je četkanje najmanje dva puta nedjeljno kako biste otklonili mrtve ćelije kože. Takođe je potrebno bradu prati specijalnim šamponima na svaka dva dana kako biste zadržali vlažnost dlake i spriječili nastanak peruti.

 

7. ODRŽAVAJTE PRIBOR

 

Kao što je potrebno redovno održavati automobil ista stvar je i sa vašim priborom za brijanje u namjeri da ga duže zadržite u odličnom stanju. Najvažnije oružje u vašem arsenalu je vjerovatno trimer za bradu. Periodično ga operite u vodi i sapunu, a zatim ga ostavite da se osuši na peškiru. Zatim koristite četku za trimer da biste otklonili dlake, a zatim sve podmažite lubrikantima kao što su specijalizovana ulja za održavanje ove vrste pribora. Redovno održavanje brijača sa druge strane će vam ponoći da žilet duže traje, a sve što je potrebno je da nakon brijanja brijač isperete vrelom vodom a zatim ga ostavite da se osuši.

 

8. PRIHVATITE GUBITAK KOSE

 

Ukoliko ste primjetili da vam se kosa prorjeđuje na nekim djelovima, počnite da se šišate kraće tako da bi ti djelovi bili manje vidljivi. Koristite šampone koji povećavaju volumen kose dok za oblikovanje frizure probajte sprejeve na bazi slane vode ili pomade od gline. Izbjegavajte snažne voskove i gelove koji će samo dodatno oslabiti vašu vlas kose. Tokom hladnog vremena postoje veće šanse od nastanka peruti pa bi sprejevi namijenjeni zdravlju kože glave trebali biti dio vaše lične higijene.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.