x

iskusni golgeteri

Ajax srušio nevjerovatan rekord zahvaljujući starijim igračima

Ajax je pobjedom 1:0 kod Groningena tri utakmice prije kraja nastavio mrtvu trku s PSV-om za naslov prvaka, a 156. postignuti pogodak ove sezone u svim takmičenjima je najviše što je holandski klub zabio tokom jedne sezone u historiji.

Strijelac odlučujućeg gola bio je veteran Klaas Jan Huntelaar, koji je inače svojim 104. prvenstvenim pogotkom za polufinalistu Lige prvaka prestigao legendarnog Dennisa Bergkampa.

Ajax je prvenstvu postigao 107 golova, u Ligi prvaka 32 te tome dodao i 17 u Kupu, a sasvim je jasno da će rekord biti znatno popravljen budući da do kraja sezone igraju još najmanje šest utakmica u sva tri takmičenja.

Iako je ove sezone cijeli svijet oduševljen Ajaxovim mladićima poput De Jonga, De Ligta ili Van de Beeka, većina zaboravlja ogroman doprinos igrača koji imaju 30 i više godina.

Jedna od njih je veteran Huntelaar, koji uskoro puni 36 godina, ali je s novim golom stigao do broja od 20 pogodaka postignutih ove sezone, što ga svrstava na drugo mjesto liste klupskih strijelaca.

Najbolji golgeter je 30-godišnji Dušan Tadić s ukupno 32 postignuta gola, dok je šest pogodaka postigao 33-godišnji Lasse Schone.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.