x

Ispraćaj velikana

Aki Rahimovski ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman!

Slavnog pjevača "Parnog valjka" Akija Rahimovskog jučer su brojni prijatelji i porodica ispratili na vječni počinak u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju.

Posljednjem ispraćaju prisustvovali su njegova djeca i ostali članovi porodice, članovi velikog i slavnog zagrebačkog benda, kolege muzičari, brojni uglednici iz estradnog, kulturnog i društvenog života Hrvatske.

Među okupljenim mnoštvom, kako su prenijeli mediji, rijetko ko je mogao sudržati suze.


Na posljednjem ispraćaju uz sliku na Akijevom odru pisalo je: "Tužna je naša ulica otkad nisi tu... jer tužnu pjesmu pjevaju oni što ostaju", što su dobro poznati stihovi popularne pjesme Parnog Valjka "Moja je pjesma lagana".

Podsjetimo, Aki Rahimovski je iznenada preminuo u 66. godini prošle subote u Novom Mestu u Sloveniji, gdje je posljednjih godina živio.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje od izvora u Islamskoj zajednici, Rahimovski je ostavio oporuku da bude pokopan kao musliman.


Po osobnoj želji, a u skladu sa islamskom tradicijom, Rahimoviski je ogasuljen (šerijatsko obredno kupanje, pranje), te umotan u ćefine (platno bijele boje u koje se, po običajima muslimana, umotava pokojnik).

U Novom Mestu mu je u ponedjeljak, 24. januara klanjana i dženaza-namaz, a prije premještanja u

Zagreb, gdje je jučer obavljen ukop.


Kako nam je potvrđeno iz više izvore, ove obrede su obavili imami Islamske zajednice u Republici Sloveniji u Novom Mestu Adnan ef. Merdanović i Mustafa ef. Gavranović. Tom događaju su, kako saznajemo, prisustvovali i članovi najuže porodice Akija Rahimovskog.

Poslije premještanja Rahimovskog u Zagreb, dio obreda u skladu sa tradicijom muslimana je, također, obavljen i u Zagrebu.

Ove informacije potvrdio je za Radiosarajevo.ba i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

"Istina je, Aki Rahimovski je ostavio oporuku da se pokopa kao musliman, što je obitelj ispoštovala. Gasul i dženazu obavio je Adnan ef. Merdanović u Novom Mestu, a učenje na kaburu i dovu Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama zagrebačkog", kazao je muftija Hasanović za Radiosarajevo.ba.


Najemotivniji trenutak, u kojem su rijetki uspjeli suzdržati suze, bio je onaj kada je govor držala Akijeva kćerka Edina Dina Rahimovski.

"Tata, tako nam je malo trebalo. Jedan zagrljaj, tvoj pogled. Ostaje mi utjeha što si mi rekao to jutro prije nego što si zauvijek zaspao - jednom prilikom si rekao da je lako biti visok, ali da je teško biti veliki čovjek. Tvoje srce se razboljelo, ali je do zadnjeg treba kucalo i bilo veliko za sve ljude dobre volje. Hvala ti tata što si me naučio da je čovjek malen pod zvijezdama. Ajde begaj, tako si mi govorio. Begaj tata jer im je dosadno gore bez tebe. Samo da znaš, samo ti tata, i nitko kao ti. Volim te tata", rekla je Akijeva kćer.


Na posljednjem ispraćaju bio je i Akijev sin, Kiki Rahimovski, koji nije skidao tamne sunčane naočale kojima je skrivao tugu, bol i suze, prenio je Tportal.

Dirljivim riječima od Akija se oprostio njegov najbliži suradnik i prijatelj iz "Parnog valjka", Husein Hasanfendić Hus, koji je ranije kazao da je izgubio "brata i prijatelja".

"Aki je bio sve što je trebalo, davao je sebe nesebično. Kad je pjevao s tugom, dvorane su tugovale, kad je pjevao sa srećom, svi smo bili sretni. On je bio naša lokomotiva i sad mi je duša pusta kao stanica jer nema putnika. Putovali smo brzo, prijatelju, i bez stajanja, kad dođe vrijeme nema kajanja.


Nadam se da je spokojan i da je našao mir'" rekao je Hus koji nije mogao suzdržati suze, kao niti okupljeni mnoštvo, pogotovo kada je na razglasu izvedena Akijeva pjesma "Za malo nježnosti".

Podsjetimo, Akijev lijes postavljen je na odar pokriven nacionalnom zastavom Sjeverne Makedonije. Aki je ispraćen uz svoje dvije omiljene makedonske pjesme. Prva je bila 'Zašto si me majko rodila'. Zatim je povorka ispraćena sa stihovima pjesme 'My way' Franka Sinatre, te 'I'm sailing' Roda Stewarta.

Uz sadašnje i nekadašnje članove benda "Parni valjak" i njihovih menadžera posljednje zbogom voljenom Akiju Rahimovskom došla su mu reći brojna poznata lica iz svih područja društvenog života.

Bili su ondje Zlatan Stipišić Gibonni, Nikša Bratoš, Dubravko Šimenc, Dino Jelusić, Goran Penava Pišta, Elizabeta Gojan, Lea Dekleva s nekadašnjim menadžerom benda Nenadom Drobnjakom, Nina Badrić, članovi benda “Psihomodo Pop”, Aerodrom, Zdravko Šljivac, Neno Belan…

.

.

Izvor: Radiosarajevo 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.