x

Ako morate na put, potrebno je da se pridržavate ovih savjeta

Svi vozači koju u vrijeme epidemije korona virusa, kada su gotovo sve pogođene zemlje uvele djelimična ili potpuna ograničenja kretanja, ne mogu da izbjegnu putovanje trebao bi da se prilikom planiranja puta informišu o mjerama zabrane i da se pridržavaju mjera samozaštite.

Ukoliko ste jedni od takvih, najvažnije je da u ovakvim vanrednim situacijama budete stalno informisani.

Ukoliko zbog porodičnih ili poslovnih razloga ne možete da izbjegnete putovanje, najbezbjednije je da na pute krenete sopstvenim vozilom, pošto ćete tako najlakše izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja.

Tokom samog putovanja savjetuje se da primijenite nekoliko jednostavnih mjera samozaštite, kao što su: koristite jednokratne rukavice tokom sipanja goriva i dodirivanja površina na pumpama, dezinfikujte volan, mjenjač i druge površine koje često dodirujete u unutrašnjosti vozila.

Ove mjere se mogu primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku, koji se mogu naći u asortimanu benzinskih pumpi na auto-putevima. Korisno je na put krenuti opremljen paketom maramica za dezinfekciju, jednokratnih rukavica, kao i nekim dodatnim dezinfekcionim sredstvom.

Pojačanog održavanja lične higijene usljed epidemije treba se pridržavati i na odmorištima, benzinskim pumpama i drugim javnim prostorima.

U slučaju kvara automobila i potrebe za pružanjem pomoći od strane radnika službe za pomoć na putu, preporučuje se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.

Vozačima se savjetuje da ne kreću na put ako osjećaju moguće simptome zaraze korona virusom i da prate preporuke nadležnih službi, savjetuje Jutarnji list.

Takođe, vozačima se savjetuje i da izbjegavaju plaćanje gotovinom ili karticama, kako ne bi ostvarivali kontakt sa radnicima u naplatnim kućicama, već da koriste uređaj za beskontaktnu naplatu.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.