x

Alergija na kravlje mlijeko kod djece

Alergija na kravlje mlijeko je jedna od najčešćih alergija na hranu u dječjoj dobi koja pogađa oko 1-2% djece predškolske dobi. Ali je mnogo rjeđa kod djece školske dobi (manje od 0,1%).

Često je to zbog alergijskih (IgE) antitijela protiv mliječnih proteina. Ta se protutijela mogu otkriti testom alergije kao što je kožni prick test. Ne razvijaju sva djeca s pozitivnim testom na antitijela na alergiju na mlijeko reakcije na mlijeko ili hranu koja sadrži mlijeko. Ako vaše dijete ima pozitivan test na alergiju, ali nikada nije pilo mlijeko, liječnik će s vama razgovarati o mogućnosti razvoja reakcije ako je bilo izloženo mlijeku.

Koji su simptomi alergije na kravlje mlijeko?

U većini slučajeva simptomi alergije na kravlje mlijeko počinju ubrzo nakon što popijete mlijeko ili pojedete hranu koja sadrži mlijeko (nekoliko minuta do 1-2 sata).

Reakcije mogu varirati od blagih do teških.

Blage do umjereni simptomi

Sastoje se od jednog ili više od sljedećeg:

Osip ili osip

Trnci u ustima

Oticanje usana/lica/očiju

Bolovi u trbuhu ili povraćanje.

Teške reakcije (anafilaksija)

Uključuju jedno ili više od sljedećeg:

Otežano/glasno disanje

Oticanje jezika, i oticanje ili stezanje u grlu

Zviždanje ili uporan kašalj

Poteškoće u razgovoru i/ili promukli glas

Stalna vrtoglavica ili kolaps

Rijetko je (ali moguće) da se ovi simptomi jave sami bez osipa i/ili povraćanja.

Mlijeko također može uzrokovati odgođene reakcije koje nisu posljedica alergijskih protutijela. Ove odgođene reakcije mogu imati simptome kao što su pogoršanje ekcema, proljev i povraćanje.


Kako se dijagnosticira alergija na kravlje mlijeko?

Prisutnost alergijskih IgE protutijela na mlijeko može se potvrditi kožnim alergijskim testom ili testom krvi. Neće svako dijete s pozitivnim testom alergije razviti simptome kada je izloženo mlijeku i o testu treba razgovarati sa svojim liječnikom.

Kožni testovi alergije i krvni testovi nisu od pomoći u dijagnosticiranju odgođenih reakcija na mlijeko.

Ove odgođene reakcije mogu se dijagnosticirati samo postupkom uklanjanja hrane koja sadrži mlijeko iz prehrane i ponovnog unosa ako simptomi nestanu. Hrana na bazi mlijeka ne bi se trebala uklanjati iz prehrane vašeg djeteta bez savjeta vašeg liječnika i pomoći dijetetičara.

Je li intolerancija na laktozu isto što i alergija na mlijeko?

Ne. Intolerancija na laktozu se javlja jer se šećer u mlijeku odnosno laktoza ne može potpuno probaviti i razgraditi u crijevima. Uobičajeni simptom je proljev.

Formula bez laktoze (npr. formula za dojenčad bez laktoze) koja se koristi za liječenje intolerancije na laktozu ipak može uzrokovati alergiju na mlijeko.


Kako izbjeći izlaganje djeteta mlijeku?

Mlijeko ili mliječni proizvodi mogu se naći u hrani u kojoj ne očekujemo da će je uvijek biti. Važno je razumjeti različite riječi koje se koriste za opisivanje kravljeg mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Kao npr. maslac, mlaćenica, vrhnje, skuta, sir, mliječni proizvodi, čvrsta tvar mlijeka, sirutka, jogurt, kazein i kazeinati.

Može li moje dijete preboljeti alergiju na mlijeko?

Većina dojenčadi i male djece preboljet će alergiju na mlijeko.

Djeca s odgođenim reakcijama imaju veću vjerojatnost da će prerasti svoju alergiju na mlijeko u ranijoj dobi od djece s alergijom na mlijeko. Otprilike 90% djece s odgođenim i 50% s trenutnim reakcijama preboljet će alergiju do 3-5 godine.

Manje je vjerojatno da će ona djeca koja su imala teže neposredne reakcije s problemima disanja prerasti alergiju od djece s blažim reakcijama. Vaš liječnik može utvrditi je li vaše dijete preraslo neposrednu alergiju na mlijeko praćenjem testova alergije svakih 12 mjeseci.

Većina djece će prerasti alergiju na mlijeko u dobi od 5-8 godina. U međuvremenu naučite prepoznati različite vrste etiketa na hrani koje označavaju da hrana sadrži proizvode od kravljeg mlijeka.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.