x

Algarve, mjesto dugih pješčanih plaža

Lisabon je najposjećenije mjesto u Portugalu, a odmah iza njega slijedi spomenuto ljetovalište.

Portugal se već više puta dokazao kao uspješna destinacija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Teško je započeti, jer ne postoji lokacija koja ne oduševljava svojim prirodnim ljepotama i bogatim sadržajima. Algarve je još jedna lokacija koja oduševljava, a nalazi se na južnom dijelu Portugala na jugozapadnom rtu Evrope.

Mnogi će Algarve opisati kao mjesto obasjano suncem i jedinstvenim draguljem s krasnim pješčanim plažama i bogatom historijom čiji se tragovi nalaze na svakom koraku. Turizam ovdje čini glavnu gospodarsku djelatnost. Osim bogatom turističkom ponudom mogu se pohvaliti proizvodnjom hrane kao što su smokve, bademi, rakovi i ribe.


Duge pješčane plaže od žutog pijeska okružene visokim stijenama od 20 do 50 metara zaštitni su znak Algarve i svih njegovih ljetovališta. Unatoč tome što se nalazi na hladnom dijelu Atlantika, more je na južnom dijelu puno toplije nego na sjeveru Portugala.

Lisabon je najposjećenije mjesto u Portugalu, a odmah iza njega slijedi spomenuto ljetovalište. Algarve se nalazi na mjestu gdje ocean naglo skreće prema Gibraltaru i ulazi u Sredozemno more. Cijela regija prostire se od Sagresa na zapadu do Tavire koja graniči sa Španijom na istoku.


Mjesto obiluje turističkim kompleksima i apartmanima koji se nalaze u neposrednoj blizini obale te prekrasnim bijelim kućama sa smeđim crijepom te bež i okvirima čija arhitektura uvelike podsjeća na kuće iz Andaluzije. U glavnim ulicama moći ćete primjetiti šare pločnika kao i širom Portugala, što je još jedan zaštitni znak.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.