x

MASTERS MADRID

Alkaraz odbranio titulu: Sad mu slijedi ključni dio sezone u borbi s Đokovićem

Slavio je protiv Štrufa u tri seta, a preostala su dva turnira do kraja sezone na šljaci


Španski teniser Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) odbranio je šampionsku titulu na Mastersu u Madridu pošto je u tri uzbudljiva seta bio bolji od njemačkog tenisera Jana-Lenarda Štrufa (Struff). To mu je bila jubilarna deseta ATP titula u karijeri, dva dana nakon što je proslavio 20. rođendan.

Po setovima je bilo 6:4, 3:6, 6:3 za Alkaraza poslije više od dva sata i 20 minuta tenisa u „Magičnoj kutiji“.

Alkaraz je tako postao drugi igrač u historiji madrida koji je odbranio titulu (poslije Rafaela Nadala) i najmlađi teniser koji je odbranio Masters titulu (također poslije Nadala). Rafa je osvajao trofej u Rimu 2005. i 2006. godine.

Imao je Španac brejk prednosti na početku prvog seta, ali Štruf tokom čitavog meča, sa izuzetkom pada u jednom dijelu trećeg seta, bio na visokom nivou. Uspio je Alkaraz stići do brejka u sedmom gemu, a na kraju u krajnje uzbudljivom desetom gemu da „preživi“ tri brejk prilike sa kojima se suočavao i iskoristi prvu set loptu za 1-0.

U drugom setu odmah je Štruf napravio brejk, poveo sa 3:0, a potom u maratonskom petom gemu sačuvao prednost, iako je Španac imao pet brejk prilika. Na kraju je taj set lako priveo kraju, odigravši nekoliko zaista sjajnih poena.

Četvrti gem trećeg seta je odlučio pobjednika turnira. Pala je koncentracija starijem igraču – Štruf je izgubio servis. Alkaraz je potom uspio sačuvati prednost, iako je imao dosta problema u šestom gemu. U posljednjem gemu nije izgubio nijedan poen na svoj servis i odbranio je titulu Mastersa u Madridu.

Do kraja sezone na šljaci su ostala dva turnira. Slijedi sada ogromna borba na Mastersu u Rimu i Rolan Garosu.


Njegov najveći rival Novak Đoković je upisao samo jednu pobjedu od početka ovog dijela sezone i to na turniru ATP Banja Luka.

Problemi sa laktom, loša forma i rezultati svakako da nisu dobar znak pred ključne mečeve u ovom dijelu godine, a to je i glavni razlog što je propustio ovaj turnir.

Sada kreće utrka sa Alkarazom za prvo mjesto i Nadalom za rekord po broju gren slemova. Obojica mu dišu za vratom, a pogotovo Alkaraz koji nije igrao u Rimu prošle i ima šansu da osvoji 1.000 bodova, dok Đoković brani titulu i ukoliko Španac ne ispadne u ranoj fazi turnira, morat će za desetak dana da mu prepusti prvo mjesto.

S druge strane, Nadal je priznao da mu je terapija za povredu bila pogrešna i zbog toga je njegov nastup i na Rolan Garosu upitan. To bi moglo olakšati ostalim učesnicima ovog turnira značajno put do vrha.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.