x

iz sastava dubioza kolektiv

Almir Hasanbegović uživao u šetnji! (Foto)

Na zeničkom centralnom trgu zatekli smo našeg najzapaženijeg frontmana Almir Hasanbegovića iz popularnog benda Dubioza Kolektiv kako slobodno vrijeme provodi sa svojom porodicom. Naš tim uspio je zabilježiti nekoliko fotografija.

Dubioza Kolektiv je bosanskohercegovački alternativni crossover bend koji u svoj muzički izražaj inputira elemente punka, reggaea, rocka, duba, hip hopa i mnogih drugih muzičkih žanrova. Osnovica njihovog muzičkog stvaralaštva je svakako hip hop, koji vrlo dobro nadopunjavaju i sinhronizuju s ostalim urbanim/alternativnim žanrovima.

„Moji muzički počeci datiraju iz 1993. godine kada sam počeo raditi sa bendom Gluho doba. Mnogo toga se dogodilo u periodu između tih ratnih početak pa sve do 2001. godine kada samo se otprilike i raspali. Tih godina smo bili puni elana i svirali smo svakodnevno, a sjećam se da smo neke od svojih prvih demo pjesama snimili upravo u Tuzli u prostorijama današnjeg kluba „Palma“. U tom periodu smo čak i živjeli u Tuzli tako da nam je slani grad ostao u jako lijepom sjećanju te se u njega uvijek rado vraćamo obzirom da tu imamo i dosta prijatelja“, rekao je na početku razgovora naš sagovornik te se nastavio prisjećati svojih početaka.

„Iako se radi o vremenskoj distanci od dvadesetak godina, svi mi koji smo ikada imali bilo kakve dodire sa hip hop kulturom smo vrlo vjerovatno počeli na isti način – kalili smo se kroz freestyle repovanje na licu mjesta, da li uz beatbox ili a capella, a sakupljali smo se po ruševinama bez struje i vode osjećajući potrebu da kroz tu formu kažemo ono što mislimo. Ja sam od svojih prvih dana u muzici uglavnom repovao na engleskom jeziku, međutim nisam bio naročito vješt betler i mislim da bi me današnji freestyle MC-jevi vrlo vjerovatno pobijedili“, priznao je kroz smijeh Almir Hasanbegović.


O počecima Dubioze Kolektiva je rekao:


„Mi smo se okupili 2003. nakon što su se raspali naši prijašnji bendovi (Gluho doba i Ornamenti). U tom začetku naše muzičke priče okupljali smo se neobavezno i naše prve pjesme su bile na engleskom jeziku da bismo se poslije prebacili i na naš maternji jezik. Imali smo tu sreću da se u datom prostoru i vremenu okupe entuzijasti koji imaju volju da tu priču ispričaju do kraja. U jednom trenutku smo svi odlučili da dadnemo otkaze na svojim poslovima i da se posvetimo isključivo sviranju s ciljem da od toga živimo. I u tome smo uspjeli obzirom da danas sviramo svake sedmice i imamo agencije koje nas bookiraju za festivale svuda po svijetu. Htio bih napomenuti da nam ništa nije palo sa neba, iza nas je mnogo rada, bili smo i gladni i žedni kako bismo stigli tu gdje smo sad.“


Na pitanje da li se on, ali i članovi benda osjeća/ju kao zvijezde, Almir Hasanbegović je rekao sljedeće:


“Mi bježimo od tog pojma „zvijezda“ i to nam je crnjak veliki. Svi oni koji nas privatno poznaju znaju da smo mi vrlo prizemni ljudi baš kao i svi oni veliki muzičari koje smo kroz muziku imali priliku da upoznamo.”


Nakon toga smo se malo osvrnuli i na samu publiku, odnosno koga se sve može vidjeti na njihovim koncertima:




“Draže nam je da u publici bude više djevojaka jer one na taj način povuku na koncerte i svoje momke”, našalio se Almir a zatim nastavio:




„Nije nam bitno ko je to u publici; nas slušaju i muški i ženski i crnci i bijelci i gay i hetero osobe. Najbitniji kriterij je da oni koji nas slušaju nisu šupci,“ kazao je Almir Hasanbegović.




Obzirom da svjetski poznati muzičari vrlo često imaju kolekcije ženskog intimnog rublja koje vrlo često tokom koncerta završi na bini, upitali smo Almira da li on ima sličnu kolekciju:




„Imam od supruge, ali nije neka velika kolekcija obzirom da imamo blizance koji još uvijek doje. Trenutno su joj svi grudnjaci u fazi raspada tako da bismo tu kolekciju trebali malo obnoviti.“

Pahuljko / trecisvijet

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.