x

Amerikanci pobijedili koronu: Imamo vakcinu protiv koronavirusa!

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa COVID-19 nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

Moderna Inc. je saopštila da je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem aprila. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili avgustu, piše The Wall Street Journal.

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetički brža i efikasnija od onih koja se temelje na DNK. Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici pa je stoga mnogo pristupačnija.


S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je juče kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.


Dodala je da se već sada sprovode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko nedjelja. Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da sarađuje sa kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

„Sprovode se dvije vrste kliničkih testiranja, jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima sa umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu“, saopštili su iz kompanije Gilead Science.

.

.

.

.

.

(Index)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.