x

UPOREDILA IH S UKRAJINOM

Angelina Jolie u Jemenu ukazuje na još jednu izbjegličku krizu: Svi zaslužuju isto saosjećanje!

Angelina Jolie je na terenu u Jemenu kako bi pomogla izbjeglicama i skrenula pažnju i na sukobe koji se odvijaju u ovoj državi usred trenutne invazije Rusije na Ukrajinu, koja je u fokusu svjetske javnosti.

Oskarovka je u nedjelju obavijestila svojih 12 miliona pratilaca na Instagramu da je stigla u glavni grad Aden, gdje radi s Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) na pružanju pomoći.

"Sletjela sam u Aden da upoznam raseljene porodice i izbjeglice za UNHCR i pokažem svoju podršku narodu Jemena", napisala je Jolie u opisu videa.


Usred krize u Ukrajini istaknula je da je tu da bi skrenula pažnju na još jednu humanitarnu krizu: "Dok nastavljamo da gledamo užase koji se odvijaju u Ukrajini i pozivamo na hitan prekid sukoba i humanitarni pristup, ja sam ovdje u Jemenu da podržim ljude kojima je također očajnički potreban mir."

"Ovdje se dešava jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, s jednim civilom koji je ubijen ili povrijeđen svakog sata 2022. godine. Ratom razorena ekonomija, a opstanak više od 20 miliona Jemenaca zavisi od humanitarne pomoći", dodala je.


Jolie, koja je dugo bila zagovornica mira u Jemenu, uporedila je tekuću humanitarnu krizu u zemlji s trenutnim razaranjem u Ukrajini, pozivajući na saosjećanje za one koji su pogođeni u oba sukoba.

"Ove sedmice milion ljudi je bilo prisiljeno da pobjegne od užasnog rata u Ukrajini. Ako nešto naučimo iz ove šokantne situacije, to je da ne možemo biti selektivni u vezi s tim ko zaslužuje podršku i čija prava branimo. Svi zaslužuju isto saosjećanje", napisala je u opisu videa.


"Životi civilnih žrtava sukoba posvuda su jednake vrijednosti. Nakon sedam godina rata narodu Jemena je također potrebna zaštita, podrška i prije svega mir", poručila je.

Od 2014. godine u Jemenu traje građanski rat, a milioni jemenskih civila i dalje se suočavaju s glađu, dok je više od 100.000 navodno umrlo usred sukoba, koji uključuju kampanje bombardovanja koje podržava Saudijska Arabija.


Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.