x

Antičke ruševine Evrope koje morate posjetiti!

Ukoliko ste osoba koja voli antiku i istoriju, onda su ove destinacije idealne za vas.

1. Grasburg, Švajcarska

 

Većini turista koji putuju zbog antičkih gradova i ruševina - Švajcarska uopšte ne pada na pamet. Alii, upravo je Grasburg jedan od švajcarskih gradova u kojima se nalaze ostaci predivnog dvorca kojeg morate posjetiti.

 

2. Segestin hram, Sicilija

 

Nekih 75 kilometara od Palerma, u blizini grada Trapani, nalaze se spektakularne antičke ruševine - Segestin hram. Cijeli hram pomalo liči na Partenon te je odlično očuvan. Danas objekat nema krov, li ne zbog toga što je s vremenom krov propao, već što nikada nije ni izgrađen.

 

3. The Poulnabrone Dolomen, Irska

 

Ako ste fanatik Stonehengea, ovo mjesto odmah stavite na svoju turističku kartu. Dolomen izgleda onako kako je Stonehenge izgledao kad je bio izgrađen.

 

4. Asklepijev hram, Kos

 

Asklepije je bio bog doktora, sin Apolona i nimfe Koronide. Asklepijev je pandan u rimskoj mitologiji Eskulap, a bio je poznat i pod egipatskim imenom Imhotep. Upravo je njegov hram na Kosu među ljepšim istorijskim hramovima koji se nalaze na ovom otoku.

 

5. Pottu Codinu, Sardinija

 

Sardinija je smještena otprilike u sredini Sredozemnog mora te je po veličini drugi otok u Italiji i Sredozemnom moru. Ali, ovo nije dvorac, ni hram ni zidina, već antička grobnica koja datira čak 3.500 godina prije Hrista!

 

6. Višegrad, Mađarska

 

Višegrad je grad u Peštanskoj regiji u sjevernoj Mađarskoj, a nalazi se sjeverno od Budimpešte, na desnoj obali Dunava. Grad je najpoznatiji po ostacima srednjovjekovne tvrđave i ranorenesansnog ljetnog dvorca Hrvatsko-Ugarskog kralja Matije Korvina. 2000. godine je bio nominiran za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

 

7. Dvorac Sv. Hilariona, Kipar

 

Dvorac Sv. Hilariona je navodno bio inspiracija Waltu Disneyu za priču o Uspavanoj ljepotici. Odavde se pruža i prekrasan pogled na obalu Kirenije.

 

8. Efez, Turska

 

Efez, u to vrijeme poznat kao Ephesos, bio je glavni grad rimske provincije Azije, i drugi po veličini grad tada poznatog svijeta. Grci koji su dolazili u Aziju preuzimali su ustaljene kultove, a promijenila su se samo imena. 

 

9. Pula, Hrvatska

 

Pula je grad koji je još od davnina imao veliku važnost. 45. godine prije Hrista grad je bio pod upravom Rimljana i već je u to vrijeme imao 30 hiljada stanovnika. Otprilike tada su izgrađeni vodovod, kanalizacija i brojne građevine, koje i do današnjih dana svjedoče o veličanstvenosti tog grada.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.