x

baš kao nekada

Antonia kod kuće rodila zdravu djevojčicu: Doktorica je brzo došla i porodila me!

Kad je beba zaplakala i kad su je dignuli, znala sam da je sve u redu. Presretna sam, priča za 24sata.hr Antonia Tratnjak (18) iz Domašinca u Međimurju, koja je u ponedjeljak u ranojutarnjim satima rodila zdravu djevojčicu kod kuće.

- Nazvala sam Hitnu. Rekla sam im da mi curi krv i da mi je pukao vodenjak. Doktorica iz Hitne pomoći brzo je došla i porodila me. U 5.05 sam počela, a u 5.10 već sam bila gotova – kaže mama Antonia, koja će kući s malenom Elom najvjerovatnije ići u petak.

- Nisam se previše bojala, rekli su mi da stisnem prvi put, pa drugi, treći i nakon četvrtog tiskanja malena je došla van. Baš se dobro osjećam, jučer me još malo boljelo jer su me morali šivati zbog preuske usnice koju su rezali, no sad mi je super – dodaje Antonia, dok je Ela isprva šutjela, a kasnije pokazala da mamu želi samo za sebe.


Foto: canva

Da malena Ela dođe na svijet, zaslužna je upravo ekipa Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, čiji je tim iz ispostave Prelog imao jednu od najljepših intervencija ove godine.

- Bilo je to u ponedjeljak u noćnoj smjeni. Radila sam u ispostavi Prelog. Tamo je stacioniran T1 tim, što znači da je u sastavu tog tima ljekar, vozač i medicinski tehničar. No taj dan imali smo čak dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozio, pa možemo reći da smo imali pojačanje – počinje dr. Tasjenka Frčko, specijalistica hitne medicine priču o sretnom porodu.

U intervenciji su tako učestvovali i tehničari Leon Vlahek i Matija Debelec.


- Smjena je bila mirna, a onda smo u 4.30 dobili dojavu i uputili se u Domašinec. U deset minuta prošli smo dvadeset kilometara jer srećom nije bilo gužve na cesti u to doba. Već po samoj dojavi naslutili o čemu bi se moglo raditi. Medicinska sestra je održava telefonsku liniju s gospođom zbog toga što je imala učestale trudove i jer joj je pukao vodenjak, i zaključili smo da će se vrlo brzo poroditi – objašnjava dr. Frčko, čiji je tim Antoniju zatekao u krevetu.


- Već je počela tiskati, to spada u drugu porođajnu fazu zbog čega smo zaključili da jednostavno nećemo imati vremena da ju kolima hitne pomoći prebacimo u rodilište Županijske bolnice Čakovec, pa smo je odlučili poroditi kod nje doma – nastavlja dr. Frčko i dodaje kako je majka dobro surađivala.

- Bila je uplašena i u bolovima, no mi smo brzo s njom uspostavili dobru komunikaciju i vidjeli da ima povjerenja u nas, što je najvažnije kod takvih slučajeva s obzirom da joj je ovo bio prvi porod. Bio je mali problem kod izlaska same glavice iz porođajnog kanala pa smo napravili mali hirurški zahvat gdje smo proširili ulaz u rodnicu, te se uz pomoć tehničara s malim pritiskom na stomak rodila zdrava curica koja je odmah zaplakala – dodaje sagovornica 24sata.hr i naglašava kako je majka bila vrlo emotivna.


- Stavili smo joj je na prsa. Mama je bila zaista presretna, imala je vrlo emotivnu reakciju. Od poziva do poroda proteklo je nekih 35-40 minuta – ističe dr. Frčko i kaže kako ona u prosjeku ima jedan porod godišnje, no tu je i ostatak timova.

- Do juna ove godine imali smo 80 trudnica koje su prevezene kolima hitne pomoći, od kojih je 20 posto porođeno ili u kući ili u samom vozilu hitne pomoći. Uza sve teške intervencije koje imamo, ovakve su mi definitivno najljepše i svakome od nas ispune srce. Mi smo već uigrani tim, volimo taj posao – zaključuje dr. Frčko, koja u hitnoj medicini radi već 35 godina.

.

.

.

Izvor: 24sata.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.