x

Svjetsko prvenstvo u košarci

Argentina u velikom finalu: Veteran Luis Scola razbio Francusku!

Košarkaši Argentine plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva u Kini, pošto su u meču polufinala razbili Francusku sa 80:66.

Iako je Francuska slovila za favorita pred ovaj meč, Argentinci su još jednom odigrali fantastičan meč i došli do pobjede za plasman u veliko finale. Pokazali su da pobjeda nad Srbijom nije slučajnost, a po svemu prikazanom na Mundobasketu - zaslužili su da se bore za zlato.

Argentinci su bolje otvorili meč i poveli s 10:2, a na prvoj dvominutnoj pauzi imali su 21:18. Do odlaska na odmor povećali su vodstvo na plus sedam (39:32) uz Campazzovu trojku na isteku napada.

Odlično su Argentinci odigrali u trećojdionici, dok su Francuzi bili očajni u napadu, Fournier i De Colo prije svih nisu pronašli svoj pravi ritam, izostala je i kvalitetna odbrana, pa je sve to prouzrokovalo dvocifreni zaostatak.

Imali su Argentinci plus 12 na kraju trećeg perioda igre, a do kraja su očuvali vodstvo i Francuze poslali u borbu za treće mjesto, a sebi osigurali borbu za zlato sa Španijom.

Iako su Francuzi uspijevali da smanje zaostatak i dođu na "samo" minus osam na pet minuta prije kraja, Argentinci su ipak izdržali i zasluženo izborili finale.

Argentinci su igrali dva polufinala SP-a, ovo im je bilo treće i druga pobjeda. Jedino zlato osvojili su 1950. godine.

Veteran Louis Scola je predvodio Argentinu sa 28 poena i 13 skokova, a Frank Ntilikina je sa 16 poena bio najefikasniji kod Francuske, što dovoljno govori o današnjoj igri Trikolora. Fournier, De Colo, Batum, Gobert... nisu bili na nivou koji bi omogućio Francuskoj pobjedu.

Inače, važno je napomenuti da je naš sudija Ademir Zurapović sudio na današnjem meču.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.