x

Aston Martin Valkyrie debitovao na Silverstonu

Aston Martin je riješio da svoj hiper automobil, Valkyrie, javno predstavi publici na stazi Silverstone, prije trke za VN Britanije na kojoj je pobjedu odnio Luis Hamilton!

Valkyrie je izašao na Silverstone stazu gotovo pet godina od kako je Adrijan Njui napravio prve skice ovog automobila, a dvije godine nakon što je prvi put prikazan javnosti. Za volanom ovog hiper automobila koji razvija 1.160 KS bio je glavni test vozač britanskog proizvođača, Kris Gudvin. Sam Aston Martin Valkyrie je ofarban u primamljivu tamno plavo-crvenu boju.

"Vozio sam stotine sati na simulatoru i vozio sam na Silverstonu brojne sportske automobile tokom karijere, ali Valkyrie je nešto izuzetno posebno", rekao je Gudvin.

Podsjetimo, Valkyrie je nastao kao plod zajedničkog rada kompanija Aston Martin, Red Bull Advanced Technologies i AF Racing. Ovaj hiper automobil obećava da će biti najekstremniji automobil legalan za javne puteve do sada.

Srce ovog modela je atmosferski V12 agregat radne zapremine 6,5 litara koji ravija 1.000 KS i 740 Nm obrtnog momenta. Taj agregat je povezan sa elektromotorom i baterijom koje su razvili Rimac i Integral Powertrain. Ta "električna asistencija" razvija dodatnih 160 KS i 280 Nm obrtnog momenta. Prema tome, ukupna izlazna snaga ovog modela je 1.160 KS i 900 Nm obrtnog momenta.

Aston Martin planira da proizvede samo 150 jedinica po pojedinačnoj cijeni od 3,2 miliona dolara. Uprkos ovoj cijeni, svi automobili su već rasprodati. Prvi primjerci bi trebalo da budu dostavljeni kupcima krajem 2019. godine.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.