x

Audi RS3 oborio rekord na Nirburgringu

Nova generacija Audija RS3 je zvanično oborila rekord kruga na Nirburgringu u klasi kompaktnih sedana.

S Frankom Stiplerom, test vozačem Audi Sporta za volanom, RS3 je ostvario vrijeme od 7:40,748, nadmašivši prethodni rekord za 4,64 sekunde.

"Ponosan sam na čitav tim. Svako je naporno radio za ovaj dan", rekao je šef tehničkog projekta RS3, Marvin Švater. "Kada smo započeli razvoj, nismo znali koliko naši kompaktni sportski automobili mogu biti zaista brzi na Nordšlajfeu. Ipak, tokom testiranja, uvidjeli smo da možemo postaviti veoma dobra vremena, pa čak i ostvariti rekord."


Za rekordni pokušaj, RS3 je bio opremljen Pirelli P Zero Trofeo R "poluslikovima", koji su opciono dostupni. Rekorder je također opremljen robusnijim kočnicama, RS sportskim ogibljenjem uz sistem kontrole adaptivnih amortizera. RS Performance režim može biti podešen za različite trkačke staze, poput Nirburgringa koji je prilično neravan, ili za pistu kao što je Hokenhajmring.


Ispod haube počiva 2,5-litarski petocilindraš, koji isporučuje 400 ks (evropski model), odnosno 407 ks (američka verzija). Obe varijante raspolažu maksimalnim obrtnim momentom od 500 Nm. Mjenjač je unapređena sedmostepena jedinica s dvostrukom spojnicom a pogon naravno na sve točkove.

Novi RS3 do „stotke“ ubrzava za 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h, odnosno 290 km/h kada je u igri RS Dynamic Package.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.