x

Audi tužio kineski Nio

Nakon što nisu uspjeli naći sporazumno rješenje Audi i kineski Nio našli su se na sudu. Presuda će biti donesena kroz nekoliko sedmica.

Div iz Ingolstadta smatra kako su im narušena autorska prava, a radi se o modelima S6 i S8.

I problem, kao što je poznato nije u dizajnu, već u imenu. Naime, Nio ima dva SUV modela koja je nazvao ES6 i ES8, što je Audi jako zasmetalo. Neko bi mogao pomisliti kako se radi o električnim verzijama Audijevih modela A6 i A8.

Međutim, sad dolazimo do apsurda, a to je da Nio uopšte nije prisutan na njemačkom tržištu, niti s tim modelima niti s bilo kojim drugim proizvodom.


"Nio je izabrao imena modela za evropsko tržište koja po našem mišljenju narušavaju Audijev brend“, kratko je izjavio portparol Audija za njemački Auto Bild, prenosi Index.

Nio nije bio voljan komentarisati tužbu.

Nio, jedan od najbrže rastućih kineskih proizvođača automobila zaista planira dolazak i na njemačko tržište, ali s modelom ET7 čija je posebnost mogućnost brze zamjene baterija, ali i doseg od oko 1.000 km.


Stoga, oni upućeniji u kinesko tržište misle kako je jedan od razloga tužbe činjenica da se Audi teško može pomiriti s uspjehom kineske marke, piše njemački magazin.

Uostalom, ovakve tužbe su stvar prestiža i medijskog uticaja, jer se vrijednosti odšteta kreću na razini od 150.000 evra. U segmentu električnih vozila cijene preko 45.000 evra Nio je na kineskom tržištu imao gotovo 10.000 novoregistrovanih primjeraka (mart 2022), BMW 3123, Mercedes 1199, a Audi tek 116.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.