x

Automobili dobivaju revolucionarnu bijelu boju: Smanjit će upotrebu klima-uređaja!

Ova boja osvanula je u ovogodišnjem izdanju Guinnessovih svjetskih rekorda i održava površine toliko hladnima da bi mogla smanjiti potrebu za klimatizacijom

Naučnici sa Univerziteta Purdue nedavno su razvili bijelu boja koja je odbijala toplinu, ali sada su otišli korak dalje i unaprijedili formulu. Razvili su novu formulu bijele boje koja ju čini tanjom i lakšom te idealnom za odbijanje topline daleko od automobila, vozova i aviona, prenosi revijaHAK.

– Kontaktirali su me svi, od proizvođača svemirskih letjelica preko arhitekata do firmi koje proizvode odjeću i obuću – rekao je Xiulin Ruan, profesor mašinstva s Purduea i jedan od autora ove boje.

– Uglavnom su imali dva pitanja: gdje to mogu kupiti.

Izvorna bijela boja koristila je nano čestice barijevog sulfata za reflektiranje 98,1% sunčeve svjetlosti, hladeći vanjske površine više od 4,5°C ispod temperature okoline. Dakle, ako bi ste pokrili krov svoje kuće tom bojom mogli biste rashladiti svoj dom s mnogo manje klima uređaja. Ali ipak postojao je problem.

– Da bismo postigli ovu razinu hlađenja morali smo nanijeti sloj boje debljine najmanje 400 mikrona – rekao je Ruan.

– To je u redu ako nanosite boju na robusnu nepokretnu strukturu, poput krova zgrade. Ali u primjenama koje imaju precizne zahtjeve veličine i težine, boja mora biti što tanja i lakša.


Zato je Ruanov tim počeo eksperimentirati s drugim materijalima, pomičući granicu sposobnosti materijala da raspršuju Sunčevu svjetlost. Njihova najnovija formula je nano porozna boja koja sadrži heksagonalni bor nitrid kao pigment, tvar koja se uglavnom koristi u mazivima. Ova nova boja postiže gotovo istu referentnu vrijednost sunčeve refleksije (97,9%) sa samo jednim slojem boje od 150 mikrona (0.15 mm na slici gore).

– Heksagonalni borov nitrid ima visok indeks loma, što dovodi do jakog raspršenja sunčeve svjetlosti – rekao je Andrea Felicelli, doktor strojarstva na Purdueu koji je radio na projektu.

– Čestice ovog materijala također imaju jedinstvenu morfologiju, koju nazivamo nano pločice.

Boja također sadrži šupljine zraka, što je čini vrlo poroznom na nano skali. Ova manja gustoća, zajedno s tankim premazom, daje još jednu veliku korist: smanjenu masu. Novija boja teži 80% manje od boje s barijevim sulfatom, ali postiže gotovo identičnu sunčevu refleksiju.

Sve ovo znači da nova bijela boja može biti primijenjena na automobilima, vozovima…


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.