x

Automobilska industrija uzvraća udarac EU

Njemačka automobilska industrija je napala odluku ministara ekologije Evropske unije da od 2035. dozvoli prodaju novih vozila samo ako ne emituju štetne gasove.

Sektorsko udruženje VDA upozorilo je u srijedu da u Evropi nema dovoljno stanica za punjenje električnih automobila, a da EU de fakto za manje od 13 godina zabranjuje motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

"Što se tiče e-goriva, izgleda da su uspjeli da se saglase samo o izjavi o namjerama, dok realizacija ostaje otvorena", rekla je predsjednica VDA Hildegard Miler (Müller).

E-gorivo, odnosno gorivo proizvedeno od obnovljive energije i bez karbonskog otiska, ključno je za postizanje klimatskih ciljeva koje je EU usvojila.


Na nužno proširenje infrastrukture za punjenje baterija e-automobila ukazalo je i udruženje uvoznika automobila VDIK, ocijenivši da Evropa treba da nastavi razvoj svake pogonske tehnologije koja omogućava mobilnost bez štete po klimu.

Ministri ekologije su se dogovorili oko nešto umekšane verzije prijedloga, da EU od 2035. dozvoli samo prodaja klimatski neutralnih novih vozila. To praktično znači da novih automobila sa klasičnim motorom u Evropi više neće biti u prodaji. Već registrovana vozila će moći da ostanu u saobraćaju.


Uz to, Evropska komisija treba da provjeri mogu li biti izuzeta i vozila sa pogonom na sintetičko gorivo. Konačnu verziju prijedloga zakona članice moraju da dogovore sa Evropskim parlamentom, koji je usvojio i članicama EU poslao nacrt sa potpunom zabranom motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Kritičari tog nacrta, uključujući njemačkog ministra saobraćaja Folkera Visinga (Volker Wissing), upozoravaju da tako oštra mjera proizvođače automobila može odvratiti od napora da razviju nove, klimatski prihvatljive motore.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.