x

Bajkalsko jezero, jedna od svjetskih atrakcija

Bajkalsko jezero ujedno je poznato i kao “Plavo oko Sibira”.

Jedna od najvećih prirodnih atrakcija u Rusiji je zasigurno Bajkalsko jezero nastalo prije 25 miliona godina. Pored toga što je najstarije jezero, ujedno je najdublje jezero na svijetu čija dubina iznosi oko 1.700 metara. U njega se uliva 500 rijeka, a izvire samo jedna, Angara.

Bajkalsko jezero ujedno je poznato i kao “Plavo oko Sibira”. Njegova je površina toliko velika da ga mnogi doživljavaju morem. Nalazi se u dvije upravne jedinice, u Irkutskoj oblasti i u Burjatskoj, u aktivnom kontinentalnom rasjedu koji se širi 2 centimetra godišnje zbog čega su potresi dosta česta pojava. Smatra se kako će za nekoliko miliona godina postati ocean.


Najveća ljepota a ujedno i fascinantnost leži u činjenici kako se jezero zamrzava u januaru, gdje na nekim mjestima debljina leda iznosi 1,5 metara. Najljepše od svega je što kada se led počne otapati, a to je u mjesecu maju, Bajkal postaje proziran do 40 metara dubine. Naime voda je besprijekorno čista, a čija temperatura iznosi oko 10 stepeni.

Svi oni koji su imali priliku posjetiti ovo mjesto mogli su se uvjeriti u veliku tajanstvenost i prije svega mističnost kojom mjesto zrači. Tome najviše doprinose prekrasne pješčane plaže, prostrana brda, rtovi, bogate šume te stijene ukrašene žutim, crvenim i narandžastim lišajevima.


Bajkalsko jezero pored prekrasne prirode nudi velik broj atrakcija koje se odnose za pomalo aktivniji odmor, a pritom mislimo na velik broj ruta koje se odnose na biciklističke staze. Zatim tu je rafting za sve one koji vole dinamičniji doživljaj okoline u kojoj se nalaze.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.