x

Bavarsko pivsko pečenje!

Za današnji ručak predlažemo vam ovo ukusno pečenje na bavarski način.

Sastojci:

 

oko 1,5 kg svinjskoga odkoštenog mesa u komadu/ tipa vrat ili leđa

 

Marinada:

 

700 ml piva

 

3 kašike senfa/najbolje ljuti

 

1 veliki luk

 

3-4 kašike meda

 

Premaz:

 

1 kašika maslaca

 

1 kašika brašna

 

 so, biber

 

Priprema

 

Očistite meso od viška masnoće i žilica. Operite ga i osušite. U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk.

 

Pustite da sve kuha oko 5 minuta ili dok luk ne omekša. Sve ispasirajte štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.

 

U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso, prelijete sve marinadom zavežite čvor na kesici, pa sve stavite u zdjelu.

 

Pustite da se meso marinira najmanje 8 sati,  a najbolje da ga ostavite u marinadi preko noći.

 

Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi. Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom, posolite ga i pobiberite.

 

U zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažite preko mesa. Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju. Prebacite meso u keramički pekač i stavite umak /marinadu.

 

Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180 C nekih 1,5 h. Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso. Servirajte meso sa prilogom po želji uz umak. 

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.