Bavarsko pivsko pečenje!
Za današnji ručak predlažemo vam ovo ukusno pečenje na bavarski način.
Sastojci:
oko 1,5 kg svinjskoga odkoštenog mesa u komadu/ tipa vrat ili leđa
Marinada:
700 ml piva
3 kašike senfa/najbolje ljuti
1 veliki luk
3-4 kašike meda
Premaz:
1 kašika maslaca
1 kašika brašna
so, biber
Priprema
Očistite meso od viška masnoće i žilica. Operite ga i osušite. U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk.
Pustite da sve kuha oko 5 minuta ili dok luk ne omekša. Sve ispasirajte štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.
U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso, prelijete sve marinadom zavežite čvor na kesici, pa sve stavite u zdjelu.
Pustite da se meso marinira najmanje 8 sati, a najbolje da ga ostavite u marinadi preko noći.
Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi. Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom, posolite ga i pobiberite.
U zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažite preko mesa. Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju. Prebacite meso u keramički pekač i stavite umak /marinadu.
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180 C nekih 1,5 h. Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso. Servirajte meso sa prilogom po želji uz umak.
Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.