x

Beba još nije prohodala? Pedijatar objašnjava kad je vrijeme za zabrinutost

Kada se devetomjesečno dijete vaše prijateljice spretno kreće po sobi na dvije noge, a vaše 15-mjesečno dijete još uvijek puzi na sve četiri, počnete se brinuti.

No kada uistinu postoji razlog za zabrinutost? Većina djece počinje hodati između 11 i 16 mjeseci, ali neka će pričekati do 18 mjeseci. 'Kvaliteta kretanja ponekad je važnija od djetetove sposobnosti da stoji na dvije noge”, smatra Jean-François Lemay, pedijatar sa Sveučilišta Calgary.

Roditelji bi trebali obratiti pozornost na snagu svoje bebe, mišićni tonus i koristiti li podjednako dobro obje strane tijela.

'Ako dijete kasno prohoda, vjerojatno je počelo kasno i sjediti. Sve dok postupno ispunjava svoje prekretnice, vjerojatno nema potrebe za brigom', kaže dr. Lemay.


Ako beba nema kontrolu glave do tri ili četiri mjeseca, ne sjedi do devet mjeseci ili ako joj je tonus mišića ukočen ili mlitav, otiđite na pregled pedijatru. Dr. Lemay kaže da bebu koja ne hoda sa 18 mjeseci treba pomno pratiti. Ako se to ne dogodi do 20. mjeseca života, preporučuje pregled stručnjaka.

Također, dr. Lemay naglašava kako roditelji također trebaju uzeti u obzir osobnost svoje bebe. 'Manje temperamentne bebe obično kasne u puzanju i hodanju. Zadovoljavaju se gledanjem svijeta oko sebe umjesto da aktivno sudjeluju, dok će impulzivnije bebe ranije prohodati. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili ste zabrinuti, nema ništa loše u tome da se posavjetujete s pedijatrom ili fizioterapeutom', kaže Lemay.

No može se dogoditi da bebama samo nedostaje prilika da vježbaju svoje mišiće i motoriku kako bi mogle prohodati. 'Nedostaje im vrijeme provedeno u igri na podu kako bi razvili motoričke sposobnosti', smatra Jean-François Lemay.


Savjetuje da bebi pomognete hodati držeći je za bokove kako bi sama kontrolirala trup. Također, preporučuje stavljanje igračaka na kauč kako biste bebu potaknuli na kretanje i dohvaćanje igračaka.

'Ako beba neće stajati bez pridržavanja za kauč, nabavite igračku od dva dijela. Neka jedan komad uzme jednom rukom, a zatim joj dajte drugi dio. Sljedeće što će shvatiti je da sama stoji', kaže on.

Iako neke metode mogu pomoći da se stvari pomaknu, dr. Lemay kaže da nemate previše razloga za brigu. 'Ne trebamo učiti djecu da hodaju. Možemo stvoriti okruženje koje će pomoći djetetu da to samo učini', kaže. 'Nije lako. Željeli bismo da se naša djeca dobro snalaze u životu. Ali pazite da se ne pridružite roditeljskom nadmetanju, čija je beba prva prohodala. Ako je beba zdrava, vrijeme nije presudno. Samo budite sretni što ćete sa svojim djetetom podijeliti ove posebne trenutke.'


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.