x

Bebe osjete okuse hrane još u maternici

Nikada nije prerano upoznati djecu sa različitim okusima. Čak i u maternici, jaki okusi poput bijelog luka ili peperminta prenose se na dijete preko amnionske tekućine. Nakon rođenja, dijete može osjetiti ove okuse kroz majčino mlijeko.

Nova studija pokazuje da, ne samo da bebe osjećaju okuse onoga što majka jede, već da se i njihove preference u ishrani mogu oblikovati kroz majčin izbor hrane. Dokazano je da djeca više vole onu hranu čijem su okusu bili izloženi još u maternici. Rezultati istraživanja govore u prilog ovoj tezi, a to bi moglo pomoći u promicanju zdravije prehrane djece.

Bilo kako bilo, dobre prehrambene navike u trudnoći utiču na zdravlje i dobrobit majke i bebe. Ako zdrava prehrana u trudnoći utiče na to da beba bude sklona zdravoj hrani, utoliko bolje. Istraživač okusa sa univerziteta u Floridi, Linda Bartoshuk, kaže da djeca još u najranijem stadiju života pokazuju preference prema određenim namirnicama i okusima. Ona kaže da vrlo rana izloženosti okusima – i prije i poslije rođenja – utiče na to da djeca ranije prihvate široku paletu okusa. Ako je takva izloženost pojačana tokom života, tada može imati dalekosežne pozitivne učinke u promicanje zdrave prehrane, smatra Bartoshuk.

.

.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.