x

Bejrut kao ratna zona, broj poginulih porastao na 78, mnoge žrtve zatrpane ispod ruševina!

U dvije velike eksplozije u glavnom gradu Libana jučer je poginulo najmanje 78 osoba, piše britanski list Guardian. Nadležni strahuju da bi broj mrtvih mogao biti veći od 100, a grad u srijedu ujutro izgleda kao ratna zona.

U lučkom dijelu grada u utorak je došlo do dvije velike eksplozije skladišta amonijevog nitrata, jedinjenja koje se kao važan sastojak koristi u eksplozivima, ali je i dio standardnog gnojiva.

Skladište amonijevog nitrata bilo je problematično godinama, a mnogi su još od 2014. godine upozoravali da predstavlja potencijalnu opasnost za građane.


Pretpostavlja se da je u skladištu bilo 2.700 tona materijala, a vlasti su obećale objavljivanje činjenica o skladištu.

Teže i lakše povrijeđeno je na hiljade građana, a neki su bili kilometrima daleko od mjesta eksplozije. Uzrok tome jeste udarni talas eksplozije koji je uništio mnoge krhke dijelove objekata, a posebno prozore i staklene fasade.


Udar eksplozije osjetio se i na Kipru koji je danas ponudio zvaničnu pomoć glavnom gradu Libana. Pomoć su ponudile i Velika Britanija, Francuska, Australija, SAD, Kanada, Izrael i Njemačka.


Također, veliki je broj nestalih osoba te je pokrenut program njihove potrage.

Bejrut se inače nalazi u teškoj ekonomskoj krizi koju je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa, a bolnice koje su primile hiljade ranjenih su svakako bile u teškom stanju zbog pandemije.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.