x

TOP PET DESTINACIJA

Beograd na Guardianovoj listi najatraktivnijih gradova za proljetnu posjetu

Ugledni britanski list The Guardian donosi listu od pet najatraktivnijih gradova koje biste trebali posjetiti na proljeće, a zanimljivo je kazati kako je jedno mjesto na ovom spisku zauzeo i glavni grad Srbije Beograd.

Iako još uvijek traje zima, 21. marta nastupa proljeće i već su mnogi počeli planirati gdje bi mogli provesti prve dane možda i najljepšeg godišnjeg doba.

Sevilja

Temperature preko ljeta u blistavoj andaluzijskoj prijestolnici često prelaze 40 Celzijusovih stepeni, ali posjetiti ovaj grad u proljeće je užitak. U Sevilji možete osjetiti raskoš parkova u cvatu i miris cvijeta narandže te jasmina u zraku.

Sevilja je romantično i energično mjesto s brojnim znamenitostima, od katedrale na listi UNESCO-a, najveće gotičke bogomolje na svijetu, sve do prelijepe kraljevske palače Alcazar. No, dane je najbolje iskoristiti za lutanje srednjovjekovnim ulicama Santa Cruza i šetnjom uz rijeku sve do La Real Maestranze, najspektakularnijeg španskog boriliška bikova.

Trst

Sve do aprila temperature u Trstu su u stalnom porastu, a visoke temperature se zadržavaju sve do kraja maja. U ovom gradu je daleko manje turista od Firence ili Rima, a tokom proljeća svi lijepi gradski restorani i barovi su ispunjeni lokalnim stanovništvom i turistima.

Beograd

Čim s ulica Beograda nestane snijeg, bašte kafića se počnu postavljati na pločnike. Nije da glavni grad Srbije spava tokom zime, ali proljeće donosi svježinu vrijednu uživanja prije nego što se tokom ljeta živa na termometrima popne iznad 40 stepeni.

Osjećat ćete se posebno na Kalemegdanu, ogromnom parku i tvrđavi koja "grli" ušće Dunava i Save. Na samoj obali se nalaze široke staze koje nude vrhunsku vožnju biciklom sve do atraktivnog predgrađa Zemuna. Pratite Savu prema jugu sve do riječnog ostrva Ade Ciganlije, otvorenog tokom cijele godine za šetnju i vožnju biciklom i koja je odlično mjesto za majsko kupanje.


Montpellier

Montpellier je grad na samom jugu Francuske. Ukoliko se odlučite na posjetu ovom osmom po veličini gradu u Francuskoj, budite spremni da ćete većinu vremena provoditi prolazeći kraj studenata na gradskim ulicama zbog toga što je upravo riječ o glavnom studentskom centru Francuske.

Berlin

Nakon duge, hladne zime, bašte mnogih barova i buvljaci u Berlinu ponovo se otvaraju.

Biciklizam je najbolji način za kretanje gradskom jezgrom Berlina, mnogi hoteli i hosteli imaju vlastite bicikle koje mogu koristiti klijenti. Također, u Berlinu se možete dobro provesti i na nekim od gradskih jezera.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.