x

Trka oko Francuske

Bernal osvojio Tour de France, Alaphilippe će imati za čim da žali

Danas je vožena 20. etapa Tour de Francea.

Vozač tima Ineos Egan Bernal osvojio je žutu majicu, te je osvajač ovogodišnjeg Tour de Francea.

Jučer i danas su se u Francuskoj odvijale prave drame. Na etapi broj 19. utrka je prekinuta zbog loših uvjeta, a današnja etapa je bila skraćena, te se vozilo samo 59,5 kilometara.

Jučer je Alaphillipe pokazao prve znake slabosti, te izgubio žutu majicu koju je obukao Bernal.

Etapu je osvojio Vincenzo Nibali, a drugi je na cilj stigao Alejandro Valverde, dok je treću poziciju zauzeo Mikel Landa Meana.

Nakon njih skupa su na cilj ušli ovogodišnji osvajač Toura, Kolumbijac Egan Bernal, te prošlogodišnji pobjednik Geraint Thomas.

No, prijelomni trenutak utrke desio se na oko 13 kilometara prije cilja kada je Julian Alaphilippe posustao i tako Bernalu donio prvi Tour u karijeri.

Bernal je postao prvi Kolumbijac koji je osvojio Tour, te treći pobjednik Toura koji ne dolazi iz Evrope, a u svojoj 22 godini je postao i četvrti najmlađi osvajač Toura u historiji.

Mjesto na podiju zauzeli su još Geraint Thomas, te Steven Kruijswijk. Četvrtu poziciju u generalnom plasmanu osvojio je Emanuel Buchmann.

Na petom mjestu završio je Julian Alaphilippe, koji je sve do jučerašnje etape vozio sjajno, te većinu Toura proveo u 'žutom', no posljednje dvije etape su ga koštale uspjeha karijere.

Sutra je u Parizu na rasporedu posljednja etapa na kojoj već tradicionalno pobjednički tim vozi polako, te sipa šampanjac, a u posljednjim kilometrima vozači čija je specijalnost sprint voze za prestiž i za etapu pobjedu na Eleji šampiona. 


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.