x

Bez favorizovanja: Roditelji, posvećujte djeci jednaku pažnju!

Favorizovanje jednog djeteta može negativno da utiče na njegov odnos sa bratom ili sestrom u kasnijem životnom dobu, ali i da prouzrokuje štetne posljedice u porodici. Nejednak pristup djeci nerijetko dovodi do zavisti i ljubomore zapostavljenog mališana. Ali i dijete koje je obasipano pažnjom može da osjeti na koži njihov bijes, kao i dodatni pritisak jer roditelji od njega više očekuju.

Dijete kome se ne posvećuje dovoljno pažnje može da ima dugoročne posljedice i poslije napuštanja roditeljskog doma. To se manifestuje nedostatkom samopouzdanja, stalnom potrebom da se osjeća posebnim, pa čak i depresijom.

“Moj pacijent od šezdesetak godina, čija je mama još živa, i dalje se osjeća uvrijeđeno zato što kada joj nešto treba uvijek se za pomoć obrati njegovoj sestri”, kaže dr Ellen Weber Libby, klinička psihološkinja i autorica knjige “The favorite child: How a favorite impacts every family member for Life”.

Omiljena djeca često odrastu osjećajući se samouvjereno, moćno i sa stavom da mogu sve da riješe.

S druge strane, mogu da budu u sukobu s ljudima s kojima pokušavaju da ostvare dublji odnos u kasnijem dobu zato što nemaju istu pažnju koju su tokom života dobijali od roditelja i na koju su navikli.

Profesorica Centra za rast i razvoj univerziteta u Mičigenu, dr Brenda Volling, ističe da u mnogo slučajeva braća i sestre, kada odrastu, prestanu čak i da komuniciraju – suparništvo između njih traje i kad roditelji ostare.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.