x

Bez TikToka, Instagrama - kako da djeci priroda bude druga kuća

Svi zapažamo da djeca previše vremena na TikToku i drugim mrežama. Kako možemo da usmjerimo djecu da svoje vrijeme provedu igrajući se napolju u prirodi i zašto bi to da pokušamo?

Magazin Forbs je objavio članak u kom navodi da doktori u Kanadi mogu svojim pacijentima da prepišu prirodu kao lijek, onima koji bi mogli imati koristi od više provedenog vremena napolju u parkovima.

Izlazak cijele porodice vani i zajedničko igranje je jedan od najboljih načina za promovisanje kognitivnog i motoričkog razvoja, pa čak i porodičnih odnosa, piše Psychology today.


Čak i kratka šetnja prirodom poboljšava pažnju, komunikaciju i opšte blagostanje porodice prema novom istraživanju doktorke Dine Izenstarm i njenih kolega, koje je objavilo Američko udruženje za primijenjenu psihologiju.

Dakle, kako da podstaknemo djecu, ali i sebe da ostavimo pametne uređaje, internet i krenemo napolje?


Jedan od načina je pronalaženje igračaka i ostalih zanimacija koji su uzbudljiviji od telefona, tableta, aplikacija.

Bitno je da napolju bude zabavno, a ako dijete i dalje neće da se odvoji od telefona, onda ga pitajte da zajedno napravite video u parku ili šumi kako se porodično igrate. Ima li boljeg načina da poboljšate koordinaciju i motoričke sposobnosti, a možda da čak primijenite i neke vještine video-montaže.


(B92.net)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.