x

dvodnevna studijska posjeta

BiH novinari posjetili pogone kompanije Galenika u Beogradu! (Foto)

Farmaceutski gigant, kompanija Galenika organizovala je dvodnevnu studijsku posjetu BiH novinara fabrici u Beogradu, gdje su imali priliku bliže se upoznati sa radom i poslovanjem ove kompanije. 

Kompanija i proizvodni pogoni smješteni su u Zemunu, a naši novinari obišli su fabriku za proizvodnju čvrstih farmaceutskih preparata, te su se susreli sa generalnim direkorom Galenike, Ricardom Vian Marquesom, kao i izvšnom direktoricom za proizvodnju i kvalitet Natašom Mamulom, menadžerima marketinga Brankom Anđelkovićem i Jelenom Stojanovski, te Milošem Nikolićem, direktorom sektora informacionih tehnologija u Galenici.


„Zadovoljstvo nam je što možemo ugostiti novinare iz različitih redakcija i medija iz BiH. Ovdje smo da vam poželimo dobrodošlicu, te da vam predstavimo Galeniku u jednom novom svjetlu. Od kada je krajem 2017. godine postala dio brazilske NC Grupe u okviru koje posluje i EMS – najveća farmaceutska kompanija u Brazilu i jedna od najvećih u cijeloj Latinskoj Americi, Galenika bilježi konstantan rast na tržištu Srbije i regiona.


Daleko smo odmakli sa procesom digitalizacijem i modernizacije, proširili smo portfolio proizvoda, unaprijedili već postojeći kvalitet i poslovne standarde, značajno ulažemo u razvoj naših zaposlenih, te smo započeli novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti. Kao i svaki veliki sistem, NC Grupa je pred Galeniku postavila visoke standarde korporativnog upravljanja, ali na način koji nije ugrozio fleksibilnost i mogućnost brzog reagovanja i donošenja odluka lokalnog rukovodstva u skladu sa dešavanjima na tržištima na kojima poslujemo. Zajedno sa brazilskim vlasnicima nastojimo da dodatno razvijamo sve ono što Galeniku čini farmaceutskim gigantom, što je snaga i suština brenda, a da istovremeno ulažemo u modernizaciju i održiv rast.


Pored toga, strateško partnerstvo sa sestrinskom firmom EMS, omogućilo nam je i transfer tehnologije proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. Za trajan uspjeh je važno da ne odstupamo od kvaliteta, kao i da se razvijamo i potrošačima nudimo relevantne proizvode. Pokretači poslovne vrijednosti su investicije i inovacije, digitalizacija i modernizacija, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj poslujemo, uz stalnu brigu o ključnim vrijednostima i njihovoj primjeni.“ – rekao je Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika.


Proizvodnja u Galenici je organizovana u dvije fabrike, a to su fabrika čvrstih farmaceutskih preparata i fabrika lijekova. Nakon srdačne dobrodošlice domaćina, grupa novinara iz BiH prošla je kroz proizvodne pogone fabrike čvrstih farmaceutskih preparata, te se upoznala sa načinom proizvodnje tableta i tom prilikom su se mogli uvjeriti u visoke standarde proizvodnih procesa koji su na snazi u Galenici. Galenika ima uveden sistem upravljanja kvalitetom - QMS u skladu sa zahtjevima standarda, a koji obuhvata proizvodnju, ispitivanje, skladištenje i distribuciju proizvoda. Gostima su predstavljeni svi certifikati i standardi koje kompanija posjeduje, a također upoznati su i sa aktivnostima i procesima koji se sprovode, sve do same distribucije proizvoda. Skrenuta je posebna pažnja na organizaciju kontrole kvaliteta, te samog procesa obezbjeđivanja i održavanja visokog nivoa kvalitete proizvoda.


„Naša proizvodnja podrazumijeva visoko kontrolisane procese, a tu je naročito bitna kontrola kvalitete koja je organizovana na način da se rade fizičko-hemijska ispitivanja sirovina, pakovnog materijala i gotovih proizvoda, biološka ispitivanja i ispitivanje stabilnosti. Konstantno se sprovode obuke kadrova, certificiranje, kao i eksterne i interne provjere. Možete se uvjeriti u to kako je Galenika danas jedna moderna kompanija, koja postavlja trendove na tržištu, a nastavlja sa uvećavanjem vrijednosti za potrošače kroz uvođenje novih i savremenih proizvoda.“ – izjavila je Nataša Mamula, izvršna direktorica za proizvodnju i kvalitet u Galenici.


Pored posjete pogonima proizvodnje, novinari su imali priliku i da saznaju nešto više o najnovijim trendovima u marketingu lijeka, kao i proizvodima koje Galenika planira da plasira na tržište BiH u predstojećem periodu. Istovremeno, predstavljen je i novi medicinski naučni časopis ,,Galenika Medical Journal'', koji izdaje Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju uz punu podršku Galenike kao generalnog sponzora. Jedinstvenost i značaj ovog naučnog glasila je u tome što na maternjem jeziku nudi najnovije naučne članke i studije u oblasti medicine. Časopis je trenutno dostupan zdravstvenim radnicima u Srbiji, a planira se proširenje dostupnosti i za zdravstvene radnike u regionu uključujući i BiH.


Promjena vizuelnog identiteta tokom prošle godine, sprovedena je u skladu sa modernom poslovnom vizijom kompanije, što je dodatno uticalo na prepoznatljivost Galenike na tržištima Srbije i regiona. Novi vizuelni identitet još bliže reflektuje misiju kompanije i posvećenost zdravlju i odgovornom poslovanju, uključujući najviše GMP i ISO standarde. Galenika danas ima oko 700 uposlenika, među kojima i vrsne stručnjake iz svojih oblasti. U BiH Galenikin tim se za jednu godinu uspio udvostručiti. U svom asortimanu Galenika ima preko 250 proizvoda, a neke smo navikli koristiti gotovo svakodnevno i volimo da ih uvijek imamo pri ruci. Portfolio obuhvata generičke lijekove na recept, lijekove koji se izdaju bez recepta (OTC asortiman), dijetetske suplemenate, kozmetičke proizvode i medicinska sredstva. Sa godišnjim potencijalom proizvodnje od 100 miliona pakovanja, Galenika je snažno prisutna u cijelom regionu, kao i na međunarodnim tržištima.


Galenika je prva kompanija u regionu CEE koja je uvela SAP S4HANA Cloud, najsavremeniji sistem za upravljanje poslovanjem, što je jedan od najvećih skokova koje je kompanija napravila u svojim nastojanjima da ulaže u proces digitalizacije poslovnih procesa kompanije i njenog poslovanja. Tome u prilog govori i činjenica da je u junu 2021. godine Galenika postala dobitnik prestižne nagrade SAP Quality Award za region Centralne i Istočne Evrope za projekat inovativne poslovne transformacije kroz implementaciju ove platforme. Prisutnim novinarima iz BiH bliže je predstavljena i objašnjena mobilna aplikacija Galix, koja ima za cilj podršku u jačanju zdravih navika korisnika. U pitanju je aplikacija koja na jednom mestu, u realnom vremenu, pruža informacije o ekološkim i zdravstvenim uslovima u okruženju korisnika, a služi i kao svojevrsni digitalni podsjetnik koristan za dnevnu organizaciju ličnih obaveza i rutina vezanih za unaprjeđenje zdravog stila življenja.

Pored poslovnog predstavljanja koju je agenda sadržavala, organizatori su mislili na svaki detalj kako bi novinarska ekipa koja je išla u posjetu Galenici i Beogradu, imali i sate odmora kako bi mogli uživati i u čarima koje nudi sam grad Beograd.

.4

.

.

.

.

.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.