x

Bišćani blokirali autobusku stanicu, pojedini zaustavljaju vozila i traže migrante!

Nakon mirnih protesta u centru grada povodom sve užarenije migrantske krize, Bišćani su svoje nezadovoljstvo u kasnim satima odlučili izraziti blokadom autobuske stanice i djelomičnom blokadom magistrale.

Kako je rekla portparolka MUP-a USK, Snežana Galić, cesta nije u potpunosti blokirana jer građani dozvoljavjau saobraćaj privatnih vozila.

Ipak, demonstranti se usuđuju zaustaviti autobuse i čak tražiti osobe afro-azijskog porijeka, odnosno migrante, javlja dopisnik portala Klix.ba iz Bihaća. S druge strane, većina autobusa je prazna i zasada nema incidenata.

Sej Ramić, organizator večerašnjih protesta u Bihaću, pojasnio je za Klix.ba šta se trenutno dešava na autobusnoj stanici u Bihaću.


Fotografije: N1

"Mi smo došli na autobusnu stanicu. Međutim, autobus Centrotransa koji je išao prema stanici skrenuo je prema naselju Golubić. Znači, policija je dojavila prijevozniku da ne ide prema stanici, već da skreće prema Golubiću", rekao je Ramić.

Na naše pitanje, da li su građani zaustavili nekoliko autobusa do sada, Ramić je dao potvrdan odgovor.

"Mi smo zaustavili autobuse. Međutim, oni sada izvode akciju da istovare migrante prije dolaska, kako se ništa ne bi dogodilo. Policija ih obaviještava da ne bi došlo do problema“, kazao je Ramić.

Na pitanje do kada će ostati večeras i da li će čekati talgo voz koji večeras u Bihać stiže iz Sarajeva, Ramić je rekao da je "sve do građana".

"Biće onako kako god se dogovorimo. Ja sam za, a ako i oni budu za tu opciju, čekat ćemo voz. Mi ovaj proces jednostavno moramo zaustaviti, jer su ovo igre i sa jedne i sa druge strane. Ali, ući ćemo tome u kraj", poručio je Ramić.

Organizatori su ranije zatražili proglašavanje vanrednog stanja i hitnu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti donesene odluke kojima se od vlasti na nivou BiH traži hitno izmještanje migranata iz Bihaća.

Građani su odlučili blokirati prilaz autobuskoj stanici kako, kako tvrde, spriječili dolazak vozila prevoznika koji iz drugih krajeva Bosne i Harcegovine dovoze migrante čiji je krajnji cilj upravo Bihać iz kojeg kasnije pokušavaju ući u Hrvatsku.

Podsjećamo, nekoliko hiljada građana Bihaća okupilo se večeras na Gradskom trgu tražeći hitno rješavanje migrantske krize u ovom gradu, zatim izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprječavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.