x

ONA RUŠI PREDRASUDE

Bivša žena Dade Polumente otkrila zašto nosi hidžab!

Prelijepa Selma Mekić je veoma talentovana umjetnica koja je završila studije na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Ova diplomirana pedagoginja je, definitivno, jedna od najistaknutijih žena iz Novog Pazara. Osim što je veoma obrazovana, posjeduje i mnoge talente. I ističe da sa ponosom nosi hidžab.

Također, Selma je i uspješna je dizajnerica elegantne, raskošne odjeće, kao i kaligrafkinja koja vješto oživljava tu drevnu arapsku umjetnost.

Kaligrafija je Selmina velika ljubav. Imala je izložbe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Njemačkoj, Teheranu, Dubaiju i Libanu. Kaligrafski rad na koji je Selma posebno ponosna našao se na koricama Tirmizijine zbirke hadisa.

- Dok stvaram kaligrafska djela, potrebna mi je osama i neka lijepa melodija u pozadini. Što se mog stila kaligrafije tiče potrebna je velika preciznost i nikad ne pravim greške i ne brišem napisano. Tako da moji kaligrafski radovi su neponovljivi i iz jednog poteza – opisuje umjetnica.


Sa druge strane to je žena koja otvoreno, bez dlake na jeziku, govori o o pravima muslimanki. A posebno ističe zašto je mišljenje da su žene u islamu potčinjene – pogrešno.

Njen odnos prema vjeri je, kako kaže, ispunjava ljubavlju i daje joj pravac. Ona živi punim plućima i kaže da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i djela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba.

- Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vrijeme da nekog ubjeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno ko dan i ljudi ih poštuju zbog toga – izričita je Selma.


Osvrnula se i na, po njenom mišljenju, najgore iskustvo kada je nošenje hidžaba u pitanju. Naime, ističe da se nimalo nije prijatno osjećala kada je morala da ga skine zbog slikanja sa ličnu kartu.

- Hvala Bogu, zakon se promijenio i sada sam pokrivena u svim ličnim dokumentima. Sva ostala negativna iskustva su za mene sitna i nisu vrijedna pomena.

Ova uticajna žena iz Novog pazara je posebno podvukla da je žena u islamu i uopšte u izvornom šerijatu potpuno zaštićena.

- Muslimanke nemaju problem u Islamu, one imaju problem sa muslimanima i nemuslimanima koji ne poštuju prava muslimanki koja im Islam garantuje. Kur’an ima 600 stranica i 114 poglavlja. Neka od poglavlja čak nose i po imenu žene ili uopšte o ženama (Sura-poglavlje „Merjem, sura-poglavlje “ En-Nisa“- Žene). Tako da bi se o pravima žena koje Kur’an navodi moglo pričati danima. Neka od prava su prava na nasljedstvo, brak, razvod, školovanje, da zadrže svoje prezime, da se ponovo udaju, i tako dalje. Svi oni koji zaista žele o tome više da znaju neka pročitaju prevod Kur’ana i Tefsir – priča lijepa Selma.


Razbila je i još jednu predrasudu o muslimanskim običajima.

- Što se tiče položaja žene muslimanke kad je u pitanju razvod ne razlikuje se ništa od ostalih žena sa Balkana. Nekad je razvod više bio tabu tema, sad to više nije, jer žene sve manje trpe fizičko i psihičko nasilje samo da bi ostale u braku – objašnjava.

Vjera i nauka su načela po kojima Selma živi, uz kućno vaspitanje koje je dobila od svojih roditelja, sa ponosom ističe ova prelijepa dama.


Široj javnosti Selma je postala poznata, dok je bila u vezi sa pjevačem Dadom Polumentom. Par je krunisao svoju ljubav brakom 12. decembra 2012. godine u Novom Pazaru, a svadbenom veselju prisustvovao je i njegov sin Dorijan iz vanbračne zajednica sa Anom Marijom Kikoš.

Međutim, poslije samo pet i po mjeseci par je raskinuo bračnu zajednicu, a razlog je pjevačev povratak noćnim izlascima, što se kosi sa razmišljanjima njegove supruge, ali i njihovom vjerom. Skandal je nastao kada je Selma vidjela suprugove fotografije iz noćnog provoda.

Kako je sa Selmom imao šerijatsko zabavljanje koje isključuje ljubljenje, dodirivanje, odnose i izlaske, Dado je ranije izjavio da mu ništa od navedenog nije nedostajalo.

.

.

.

.

(Express/Stil)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.