x

Bivši bh. nogometaš Sandi Šahman veliko svadbeno veselje imat će u palati Sait Halim Paša u Istanbulu u kojoj je se vjenčao i Bali- beg

Bivši bosanskohercegovački nogometaš Sandi Šahman uskoro će stati pred matičara sa svojom izabranicom Nilay Demirci, pravnicom turskih korijena. 

Velika svadba para bit će upriličena 11. avgusta u poznatoj palati Sait Halim Paša u Istanbulu, veličanstvenom kompleksu od historijskog značaja tik uz more koje ljepotom oduzima dah, a u kojem su se vjenčali poznati turski glumac Burak Ozcivit, našoj javnosti poznatiji po ulozi Bali- bega, i njemačka glumica Fahriye Evcen, te sin turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Šahman i Demirci su se zaručili na ceremoniji „Kiz isteme“, koja prethodi vjerskom i općinskom vjenčanju, a koja je upriličena u njihovom rodnom mjestu u Hamburgu, gdje su oboje odrasli i gdje su se i upoznali. U pitanju je stara turska tradicija vjenčanja puna simbolike koja datira još iz Osmanskog perioda, a koja je utjecala i na danas već zaboravljenu tradiciju prošenja mlade koja je postojala i kod nas.

Naime, prema tradiciji, Sandi i njegovi stariji članovi porodice su otišli da isprose Nilay, a budući mladoženja je popio tradicionalnu tursku kafu, uz nekoliko neobičnih dodataka koji imaju svoju simboliku.

- Moja mama Refija je darivala zlato, a babo Husejn je na turskom jeziku zaprosio Nilay za mene kod njenog oca Yilmaza i njene mame Fadik Zekiye. Nilay je meni skuhala kahvu po običaju, stavila soli i ljuti tabasco sos. Ja sam naiskap popio kahvu kao znak da ako već to mogu da popijem, onda idem za nju i sa njom do kraja života. Ovu zaboravljenu tradiciju danas rijetko ko poštuje, a mi Bosanci je poznajemo iz turskih serija. Nilay je dobila razne poklone od članova moje porodice i prijatelja, od nakita do čokolade. Simbolična je i razmjena prstenja koje je vezano crvenom vrpcom, nakon čega smo i zvanično postali zaručnici. Njen otac je meni stavljao prsten, a moj otac njoj. Jako smo zahvalni Nilayinoj prijateljici i kumi Setareh Eghbal na trudu i kreativnosti oko dekoracija i organizacije ceremonije. S nestrpljenjem i radošću čekamo vjenčanje i svadbu – kaže Sandi Šahman.

Nilay i Sandi se poznaju još od školskih dana, a pandemija od prije dvije godine je ponovo spojila njihove puteve nakon 17 godina i tada su počeli vezu koju će uskoro krunisati brakom. Šahman je okončao aktivno igranje nogometa i karijeru je nastavio kao trener. Dugo godina je radio i živio u kineskom Shanghaiju, odakle se vratio u Njemačku na početku pandemije.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.