x

ozbiljne optužbe

Bivši brazilski predsjednik: Zelenskij je jednako odgovoran za rat kao i Putin!

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij "jednako odgovoran" za rat u svojoj zemlji kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, a u razgovoru za američki časopis Time od srijede nije štedio ni Washington ni UN.

"Vidim da svi parlamenti (svijeta) plješću ukrajinskom predsjedniku. Ali taj tip je jednako odgovoran kao i Putin. Za rat nikad ne postoji samo jedan krivac", rekao je Lula, favorit na predsjedničkim izborima u Brazilu u oktobru.

"On je htio rat. Da ga nije htio, pregovarao bi malo više", dodao je.


Lula je također rekao da se Zelenskij "čudno" ponaša. "Reklo bi se kao da je u predstavi. Na televiziji je ujutro, u podne i navečer, u engleskom, francuskom, njemačkom parlamentu, kao da je u kampanji. Trebalo bi mu više biti stalo do pregovaračkog stola."

Ikona brazilske ljevice optužila je i zapadne sile da "potiču mržnju prema Putinu". 


"Ako se ohrabruje Zelenskog, on misli da je najbolji. Zapravo bi mu trebalo ozbiljno reći: 'Momče, ti si dobar komičar, ali nećemo ratovati da bi ti mogao nastupati.' I reći Putinu: 'Imaš puno oružja, ali ne moraš ga upotrijebiti protiv Ukrajine. Hajdemo razgovarati!'" naglasio je.

Lula (76), koji je bio predsjednik Brazila u dva mandata, od 2003. do 2010., optužio je američkog predsjednika Joea Bidena da "nije donio ispravnu odluku" kad je riječ o sukobu u Ukrajini.


"Sjedinjene Države imaju jako veliku težinu i mogle su izbjeći sukob... Biden se mogao više uključiti, mogao se uputiti zrakoplovom u Moskvu i razgovarati s Putinom. To je stajalište koje se očekuje od lidera", rekao je.


Kritizirao je i UN. "Treba hitno uspostaviti novu svjetsku vladu. UN više ne predstavlja ništa, svjetski čelnici ga više ne shvaćaju ozbiljno. Putin je jednostrano izvršio invaziju na Ukrajinu ne konzultiravši UN", rekao je. 

.

.

.

.

Izvor: Index.hr 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.