x

Bivši vojni zatvor: Mjesto koje je nakon raspada Jugoslavije postalo svjetski hit

Bivši vojni zatvor u srcu Ljubljane danas je pretvoren u lijepi hostel dizajniran uz pomoć lokalnih umjetnika. Ova popularna destinacija promijenit će vaše poimanje slobodnog vikenda...

''Proveo sam tri dana sa ženom u ćeliji i bilo nam je prekrasno''. Osim ako nemate zanimljiv odabir prijatelja, koliko često ste imali priliku čuti ovakvu recenziju vikenda?

Ako posjetite Ljubljanu, prilika čeka i vas. Naime, lokalne vlasti namjeravale su riješiti se starog i depresivnog vojnog zatvora koji je cijelo prošlo stoljeće izazivao trepet u Metelkovoj ulici. Pripadao je najprije austro-ugarskoj, a potom jugoslavenskoj vojsci. Nakon raspada Jugoslavije i slovenskog osamostaljenja, zgrada je napuštena i od tada se pregovaralo o njenom rušenju. No, kreativni umjetnici izborili su se za njegovo očuvanje i pretvorili ga u mjesto susreta znatiželjnika sa svih strana svijeta.

Danas je to Hostel Celica sa 20 ćelija spremnih za nove goste – ovaj put na dobrovoljnoj bazi.

Čak 80 lokalnih i stranih umjetnika sudjelovalo je u dizajniranju soba, tako da je svaka drugačija i unikatna, a opet reflektira povijest ovog bivšeg zatvora. Neke svojom sivom depresivnom bojom odražavaju atmosferu zatvora malo više, a neke svojim šarenilom manje – ovisi koliko ste spremni na takav ugođaj.

Kako god odabrali, budite sigurni da je vaš izbor eco-friendly budući da su arhitekti pazili na potrošnju energije i održivost, hostel drži do recikliranja i upotrebe prirodnih i razgradivih materijala, a u proizvodnji hrane i suvenira naglasak je na organskom i domaćem.

Ujutro ćete moći izabrati svoj zatvorski doručak koji srećom nema zatvorski okus. Šef kuhinje brine se za ravnotežu između domaćih i internacionalnih jela, od slovenskih štruklji do humusa i meksičkih tortilja. Tu su i dva kafića, Orijentalni i Zapadni, a lijepo vrijeme možete provesti u zatvorskom dvorištu s ležaljkama i ostalim zatvorenicima.

Prizemne prostorije prilagođene su osobama s invaliditetom, a tu su i sadržaji poput malog muzeja zatočeništva u podrumu, prostorije za molitve, pozornice za koncerte, književne i putničke večeri, umjetničke izložbe, filozofske rasprave i sl.

Lonely Planet ga je nagradio titulom ''naj-hipi'' hostela na svijetu, a Rough Guides ga je uvrstio u listu 25 mjesta u kojima morate odsjesti.

Sam zatvor, tj. hostel, nalazi se u blizini starog grada i centra. Metelkova ulica u kojoj je smješten nekad je bila mjesto vojnih baraka, a danas je jedno od najpopularnijih mjesta u Ljubljani. Izrasla je u živi kulturni i društveni centar koji vrvi kafićima, pubovima, galerijama i muzejima, a živopisni zidovi puni su murala, grafita i poruka.

Svega desetak minuta hoda udaljen je od Prešerenovog trga i uspinjače s koje se pruža prekrasan pogled na Ljubljanu.

Ako želite saznati malo više o povijesti same zgrade koju su koristile austro-ugarska i jugoslovenska vojska, na raspolaganju su vam organizirane ture bez dodatne naplate. Provest će vas kroz povijest i ostale ćelije zatvora, ali i Metelkovu ulicu kroz koju ćete saznati više i o samoj Ljubljani.

Prednost ovog zatvora je što uvijek možete izaći, iako možda nećete htjeti.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.