x

BMW je u tajnosti konstruisao prototip M2 CSL

​Ispostavilo se da plavi propeler ima još jedno iznenađenje.

U pitanju je prototip po nekima jedinog "izistinskog BMW-a" današnjice iz 2018. godine - BMW M2 CSL.

Sa fiksnim zadnjim spojlerom izrađenim od ugljeničnih vlakana i kavezom, prototip M2 CSL pomalo liči na BMW M2 CS predstavljen 2019. godine.

U stvari, prethodio je CS-u, prema video klipu koji je proizveo BMW, a koji prikazuje automobil. Inženjeri su smatrali da još ima prostora za poboljšanje kojim će biti nadmašen M2 Competition, razvijajući i CSL i CS prije nego što su odlučili da samo ovaj drugi puste u serijsku proizvodnju.

Među promjenama su i gore pomenuti zadnji spojler, sa jednim setom stubova sa "bioničkim" dizajnom koji ima za cilj da minimizira upotrebu materijala.

Dodat je i prednji razdjelnik od ugljeničnih vlakana, a unutrašnjost je lišena nekih luksuza kako bi se smanjila težina.

Kao i kod drugih modela iz porodice M2, snagu obezbjeđuje trolitarski twin-turbo redni "šestak", u ovom slučaju s raspoloživih 426 konjskih snaga. To je zapravo nešto manje nego što je dobijeno u verziji M2 CS, koja je razvijala 450 "konja".

Ali, sa svojim agresivnijim smanjenjem težine, M2 CSL je možda bio jednako brz ili brži. Svi ovi automobili su imali "lake" kosti. Jedan od razloga zašto je standardni M2 proglašen od strane naših kolega iz Motor Authoritija najboljim automobilom za kupovinu u 2017. godini.

Instruktor vožnje BMW M Experience Ed Vajreter demonstrira sposobnost modela M2 CSL sa nekoliko dobro izvedenih driftova u video prilogu.


BMW je nedavno predstavio novi M2, čiji je debi zakazan za oktobar i trebalo bi da stigne kao model za sljedeću godinu. Na osnovu novog kupea Serije 2 predstavljenog prošle godine, sljedeći M2 će imati "izduvanu" verziju trolitarskog twin-turbo rednog šestocilindraša iz aktuelnih M3 i M4, zajedno sa šestostepenim manuelnim i osmostepenim automatskim mjenjačem iz kompanije ZF. Pogon će biti isključivo na zadnjoj osovini, kako pravom BMW-u i priliči.

BMW takove vraća naziv CSL, ali za sada tu čast ima samo kupe M4, a druga polovina video snimka se fokusira na taj automobil.

BMW M4 CSL u maju je oborio rekord na Nirburgringu, a poboljšanja su stigla u vidu pojačanog motora do 550 konjskih snaga (jači od standardnog Competition modela za 40 "konjića"), olakšana i učvršćena šasija.

Nadamo se da će novi M2 također dobiti verziju CSL, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.