x

BMW koristi vještačku inteligenciju za dizajniranje automobila

BMW je prije nekoliko dana predstavio novu Seriju 5, čiji su dizajn neki hvalili, dok se drugima nije previše dopao.

Uglavnom, to je slučaj sa BMW-ima u posljednje vrijeme, ali i sa većinom vozila drugih proizvođača.

Teško je svima ugoditi, a put do funkcionalnosti dizajna vodi u nekim neočekivanim ili očekivanim pravcima.

Šef dizajna BMW-a Adrian van Hojdonk rekao je u intervjuu za Top Gear da je vještačka inteligencija već korišćena u različitim dizajnerskim zadacima, prenosi Revijahak.

"Eksperimentišemo sa vještačkom inteligencijom u dizajnu. Na primjer, u dizajnu točka. Možete podesiti nekoliko parametara — želite točak sa pet krakova, određenom masom i veličinom od, recimo, 20 inča — i tada računar počinje da generiše ideje za vas. Lijepo je konsultovati vještačku inteligenciju, ali ljudska inteligencija treba da bude posljednja", odnosno van Hojdonk tvrdi da jeste.

"Čovjek ipak mora da bude umjetnički direktor. Treba izabrati. I dalje morate da vodite proces – računar može da kombinuje različite parametre u smisleni prijedlog mnogo brže od čovjeka."

Možete li se osloniti na AI za kompletan dizajn automobila? Ne baš, jer vještačka inteligencija samo sintetiše ono što već postoji na internetu, pa bi takvi automobili već bili viđeni, odnosno kompilacija već poznatih modela. Kao neko metalno-plastično Frankenštajnovo čudovište.

Sada, ako bismo bili cinični, možemo reći da većina današnjih novih automobila ionako izgleda kao forma koju smo ranije vidjeli.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.