x

BMW ne napušta niži segment kod električnih automobila

​Oliver Cipse je sa mjesta izvršnog direktora njemačkog proizvođača luksuznih automobila BMW-a dao izjavu u kojoj navodi da kompanija neće napustiti segment nešto pristupačnijih vozila u kontekstu tranzicije ka električnom pogonu.

"Ne okrećemo leđa ponudi u nižem cjenovnom segmentu. Čak i ako se smatrate proizvođačem luksuznih vozila, pogrešno je napustiti ponudu u prizemnijem cjenovnom razredu. Upravo to će biti srž vaše djelatnosti u budućnosti", reče Cipse, tokom događaja koji je organizovala čuvena germanska kompanija iz svijeta snabdjevača automobilske industrije. Pričamo o društvu Robert Bosch GmbH, a sam događaj je bio upriličen u Berlinu.

Komentar je svakako vrijedan pažnje, posebno stoga što je suprotan u odnosu na strategiju koju primjenjuje rivalski Mercedes-Benz.


Naime, čelnici švapskog brenda su u julu objavili da će čak tri četvrtine najavljenih ulaganja ići u segment modela s najvišom dozom prestiža, pri čemu su mislili na modele C Klase i one iznad, pa su i kategorije vozila razdijelili prema nivoima luksuza koje nude. Pride je od strane Mercedesa najavljena i sječa modela u ulaznom dijelu kataloga.


Podsjetit ćemo ovdje, jer je prikladno mjesto tome, da je glavni finansijski direktor grupacije BMW, tokom prošle nedjelje upozorio na to da, iako se očekuje da se udvostruči prodaja električnih vozila (u odnosu na cifre iz 2021. godine), kompanija očekuje da će poslovne rezultate opteretiti rastuća inflacija kao i kamatne stope. Ovdje je posebno mislio na evropski kontinent, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.