x

BMW Neue Klasse električni modeli će imati do 1341KS

Već neko vrijeme je poznato da BMW razvija novu liniju električnih vozila pod nazivom Neue Klasse, koja bi trebalo da bude lansirana 2025. godine.

Neki od njih će imati snagu do 1341KS i novu arhitekturu od 800 volti.

Frank Veber, BMW-ov glavni tehnološki direktor je za medije otkrio neke od planova na konferenciji o održivosti kroz inovacije.


Veber je za britanski "Car Magazine" izjavio da će ova nova linija "napraviti ogroman tehnološki skok". Centralna komponenta tog skoka biće tehnologija baterija koja se nalazi u svakom automobilu. One će ponuditi 20 odsto veću gustinu energije, 30 odsto bolju efikasnost pakovanja i do 30 odsto brže punjenje i domet.

Sem toga, "Car Magazine" kaže da će se izlazna snaga kretati od 272KS do 1341KS. Baterije će biti od 75 kWh do maksimalno (za sada) od 150 kWh. Zahvaljujući svojoj arhitekturi od 800 volti, može se puniti i prilično brzo. Veber kaže da će dodati 48 km dometa svakog minuta.


"Povećavanje snage ćelije i ekstremnog dometa nije rješenje, jer je kazna za veličinu i težinu kontraproduktivna“, kaže Veber. "Umjesto toga, moramo da izvučemo najbolje iz svakog vat-sata daljim smanjenjem otpora kotrljanja, poboljšanjem aerodinamike i povećanjem energetske efikasnosti u vozilu.“

Za postizanje te vrste efikasnosti biće potreban pametan dizajn i, kako kaže Veber, "automobili Neue Klasse će biti revolucionarni napori". Povrh toga, BMW tvrdi da će ovi automobili imati poboljšanje od 25 odsto u smislu aerodinamičke efikasnosti, prenosi "Autoblog".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.