x

BMW osvježava i8!

U svijetlu novog zakona o trošarinama koji ne vidi razliku između emisija štetnih plinova koje ima stari Wartburg i primjerice nova Toyota (karikirano), donosimo vijest o estetskoj operaciji jednog od popularnijih hibrida, i8.

BMW je već sredinom 2016. godine najavio kako će svoje modele i8, odnosno i3 modificirati i podariti im novi izgled tj. performanse. Osim toga, ne tako davno u javnosti se pojavila informacija kako BMW ozbiljno razmišlja svojem i8 dodati čarobnu oznaku M, ali prije no što se to dogodi i8 prolazi kroz salu plastičnog kirurga. Osim što će mu se osvježiti dizajn, hibrid iz BMWa bit će snažniji za 15 konjskih snaga.

 

Ispod poklopca motora bit će i dalje 1.5 litreni pogonski agregat koji u kombinaciji s elektromotorima razvija velikih 372 konjske snage, a što mu omogućuje ubrzanje do stotke za 4.4 sekunde. S povećanjem snage, ta brojka će se smanjiti, a za koliko BMW još nije otkrio. Eksterijer će se promijeniti ugradnjom sitnih ali bitnih elemenata koji će i8 učiniti još atraktivnijim no što je sada. Osim toga,  BMW će modificirati i baterije koje će biti preuzete od safety cara iz Formule 1 koji je inače baziran na konceptu i8.

 

Što se tiče drugih brojki, i8 postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h (gorivo), odnosno 120 km/h (električna energija). Ispušta 49 grama CO2 po kilometru, a za 100 prijeđenih kilometara u kombiniranoj vožnji troši samo 2.1 litru goriva.

 

Službeno predstavljanje modificiranog i8 bi trebalo na sajmu u Ženevi, a prodaja bi trebala krenuti tek 2018. godine. Što se tiče i8 M, BMW će ga, prema dostupnim informacijama, predstaviti tek 2020. godine.  Ono što ostaje visjeti u zraku je pitanje trošarina koje bi ovaj BMW imao kad bi ga kupili u Hrvatskoj?

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.